Spiritul feminin in perioada interbelica romaneasca. "Rochiile incepeau prea jos, pentru a se ispravi prea sus"

Spiritul feminin in perioada interbelica romaneasca.

Perioada interbelica (1918 - 1939) a fost definita de emanciparea culturala, iar Galatiul a fost la randul sau marcat de schimbarea moravurilor. La sfarsitul anilor '20, magazinele lansau o noua moda pentru doamne si domnisoare: camasi fine cu broderii, ciorapi Mousselin, cercei de perle de diferite culori, pieptene de cap cu pietricele si pantofi cu toc de 4-5 centimetri, cu barete si decoratii.

acum 93 luni (2 Aug 2016)

Perioada interbelica (1918 - 1939) a fost definita de emanciparea culturala, iar Galatiul a fost la randul sau marcat de schimbarea moravurilor. Tonul modei era dat de frumoasa Helene Chrissoveloni, iar doamnele de la malul Dunarii incercau sa tina pasul cu aceasta, asa ca le cereau croitorilor sa copieze intocmai trendurile din partea vestica a Europei. Femeile erau descrise ca fiind gingase, sensibile, pure, delicate, preocupate de arta de a stapani codul bunelor maniere, de a sti cat mai multe despre gastronomie, decoratiuni interioare si mai ales moda. Majoritatea negustorilor calatoreau des, iar influentele modei occidentale se regaseau si in portul galatean", ne explica Marius Mitrof, consilier superior in cadrul Directiei Judetene de Cultura Galati.

Moda pariziana si charlestonul anilor '20

Femeile isi purtau parul tuns in stil bob si isi ascund buclele sub borul palariilor. Hainele acestora erau croite din materiale pastelate, fine si cu dantela, iar piesa de rezistenta era fusta-clopot.

Pentru ca isi doreau sa atraga toate privirile, doamnele din inalta societate imbracau la baluri rochii cu spatele foarte decoltat, diademe cu pene si mantouri. Tinuta era completata de blana de gala, bijuterii, perle, brose si posete placate cu foite de aur si argint, obiecte pe care astazi le gasim la colectionari, sau in cufarul bunicii.

Portul varia insa in functie de situatia materiala sau de mentalitatea fiecarei femei. Cele care nu erau instarite se imbracau de la magazine de mana a doua, sau isi confectionau singure imbracamintea", a explicat Marius Mitrof, consilier superior la Directia Judeteana de Cultura Galati.

La sfarsitul anilor '20, magazinele lansau o noua moda pentru doamne si domnisoare: camasi fine cu broderii, ciorapi Mousselin, cercei de perle de diferite culori, pieptene de cap cu pietricele si pantofi cu toc de 4-5 centimetri, cu barete si decoratii.

Citeste intreg articolul pe adevarul.ro