Spionul Mossadului, responsabil in Hezbollah

Site-ul web al-Janoubia arata ca Mossadul a platit spionului un milion de dolari, suma esalonata pe mai multi ani, el fiind recrutat in timpul uneia din calatoriile efectuate in calitate de om de afaceri intr-o tara din Asia de vest. Dar, de aceasta data, dezvaluirea unui spion strain intervine intr-un moment in care partidul a trecut la o cotitura stransa, exclusiv axata pe lupta contra Israelului in cadrul unei operatiuni mult mai vaste care i-a extins considerabil misiunea - trimiterea de mii din combatantii sai siiti in Siria pentru a impiedica rasturnarea aliatului sau, presedintele sirian Bashar al-Assad, de catre insurgentii sunniti.

acum 107 luni (6 Jan 2015)

Cateva zile dupa confirmarea zvonurilor potrivit carora Hezbollah a descoperit un spion in randurile sale, care lucra pentru serviciile secrete israeliene, noi detalii se adauga informatiilor deja aparute in media. Hezbollah se pregateste sa il judece pentru tradare pe Mohammad Shawraba, seful Unitatii 910, responsabil cu operatiunile externe, dar pe care le-a sabotat, dand informatii care au dus la arestarea unui membru Hezbollah in Peru.

Declaratiile sefului adjunct al Hezbollah, Naim Qassem, din weekend, potrivit caruia spionajul exista in randul grupului si ca au fost descoperite "mari infiltrari" sunt considerate de analisti drept o confirmare a rapoartelor tulburatoare ca un inalt responsabil a fost prins facand spionaj in favoarea Israelului. Comandantul Unitatii 910, Mohammad Shawraba, insarcinat cu operatiunile externe ale Hezbollah contra tintelor israeliene specifice, a fost arestat luna trecuta impreuna cu cinci membri ai echipei sale dupa esecuri ale unor astfel de operatiuni.

Shawraba a fost capturat dupa o ancheta de sapte luni si in prezent este judecat, alaturi de patru complici, de "Curtea" Hezbol-lahului. The Daily Star a precizat ca Hezbollah a inceput sa suspecteze existenta unei "cartite" cand autoritatile bulgare au aratat cu degetul doi agenti ai Hezbollah dupa atentatul care a ucis turisti israelieni in orasul turistic bulgar Burgas, in 2012. Identitatea lor ar fi fost transmisa bulgarilor de catre Israel, fiind furnizata de Shawraba. Site-ul web al-Janoubia arata ca Mossadul a platit spionului un milion de dolari, suma esalonata pe mai multi ani, el fiind recrutat in timpul uneia din calatoriile efectuate in calitate de om de afaceri intr-o tara din Asia de vest. Munca sa de sabotare a operatiunilor Hezbollah a determinat esecul operatiunilor Unitatii 910 pe care o conducea, provocand o frustrare crescanda in cadrul grupului si ducand la crearea unei unitati secrete separate, condusa de pasdarani, elitele Garzii Revolutio... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro