Spionul din masina: ca sa-ti reduci pretul la RCA si CASCO, iti bagi singur iscoada electronica in automobil

Odata montat in masina si conectat la o sursa de electricitate, aparatul trimite companiei de asigurari informatii despre cat timp conduce un sofer, la ce ore, pe ce tipuri de sosele, cat de des depaseste limita de viteza, cat de brusc franeaza, cu ce viteza ia curbele, dar si daca are evenimente din trafic. Cine are acces la datele Telematics Pentru a-i linisti pe asigurati, companiile de asigurari precizeaza ca nu vor fi stocate informatii referitoare la soferi, ci indici legati de diversi parametri precum, latitudine, longitudine, "folositi exclusiv in scopuri statistice si pentru determinarea altor parametri derivati, precum viteza de deplasare, acceleratia, forta de franare etc.

acum 70 luni (17 Apr 2018)

Soferii care conduc prudent ar putea fi rasplatiti cu reduceri consistente la asigurarea masinii. Aplicatia denumita Telematics, folosita de mai multi ani in tarile vestice, ar putea aduce avantaje atat pentru societatiile de asigurari, cat si pentru soferii care accepta sa li se monitorizeze comportamentul in trafic, cu ajutorul unui dispozitiv electronic montat pe masina. Odata montat in masina si conectat la o sursa de electricitate, aparatul trimite companiei de asigurari informatii despre cat timp conduce un sofer, la ce ore, pe ce tipuri de sosele, cat de des depaseste limita de viteza, cat de brusc franeaza, cu ce viteza ia curbele, dar si daca are evenimente din trafic.

Prin acest sistem de monitorizare, soferii prudenti pot plati cu pana la 40% mai putin pentru asigurari.

Cum functioneaza sistemul

"Dizpozitivele vor costa de la cateva zeci de euro, la cateva sute. Exista mai multe variante de lucru: ori vor fi achizitionate de companiile de asigurari, in sistem cost sharing (impartirea costurilor intre asigurati si asiguratori-n.r.), fie pot fi achizitionate direct de soferi. Vor fi mai multe produse de asigurare: platesti cum conduci sau platesti cat conduci - un fel de asigurare la numar de kilometri. Cu cat mergi mai mult sau esti mai periculos la volan, cu atat poti plati mai mult. Datele vor fi interpretate de specialisti ai departamentelor de actuariat, din companiile de asigurari", a explicat, pentru "Adevarul", Madalin Rosu, presedintele Biroului Asiguratorilor Auto din Romania (BAAR).

Deocamdata, vizate sunt mai mult politele CASCO, a caror valoare mai mare justifica achizitia dispozitivelor de monitorizare. In Marea Britanie, o polita poate ajunge la 2.000-3.000 de euro.

Cine are acces la datele Telematics

Pentru a-i linisti pe asigurati, companiile de asigurari precizeaza ca nu vor fi stocate informatii r... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro