Sperante slabe pentru iesirea din criza politica spaniola

Albert Rivera a pus sase conditii ne-negociabile: expulzarea tuturor alesilor Partidului Popular (PP, dreapta) acuzati de coruptie politica, interdictia acordarii iertarii coruptilor, o noua lege electorala vizand intarirea proportionalitatii, alcatuirea unei comisii parlamentare de ancheta asupra presupusei finantari ilegale a PP, suspendarea privilegiilor de jurisdictie a deputatilor si limitarea mandatelor la doua. La intalnirea de saptamana trecuta, cei doi au incercat sa inlature obstacolele care impiedica de luni de zile investirea unui nou Executiv si au schitat contururile eventualei lor aliante, o luna si jumatate dupa alegerile legislative din 26 iunie.

acum 85 luni (17 Aug 2016)

Spania ar putea avea un guvern in primele zile ale lunii septembrie, obiectiv fixat de Mariano Rajoy, premierul conservator interimar si Albert Rivera, seful partidului centrist, Ciudadanos, in urma cu cinci zile.

Albert Rivera a pus sase conditii ne-negociabile: expulzarea tuturor alesilor Partidului Popular (PP, dreapta) acuzati de coruptie politica, interdictia acordarii iertarii coruptilor, o noua lege electorala vizand intarirea proportionalitatii, alcatuirea unei comisii parlamentare de ancheta asupra presupusei finantari ilegale a PP, suspendarea privilegiilor de jurisdictie a deputatilor si limitarea mandatelor la doua. Concret, Rivera cere o curatenie in randurile PP si ca partidul sa se angajeze intr-un "proces de regenerare democratica si de lupta impotriva coruptiei".

Cu 169 de locuri impreuna in Camera inferioara a Parlamentului, ei nu vor atinge o majoritate absoluta (176 de locuri), dar ar forma un bloc consecvent.

Pentru Partidul Popular, formatiune la putere din 2011, care exercita de patru decenii o hegemonie impartasita cu Partidul Socialist in majoritatea instantelor de putere (local, regional si national), cele sase cerinte sunt pilule greu de digerat.

PP, nemultumit

Doua din cerintele Ciudadanos, reforma electorala si comisia de ancheta parlamentara, in special, nu sunt pe gustul PP. A doua ar obliga partidul sa faca fata in public suspiciunilor de coruptie si ar pata si mai mult imaginea PP, deja urmarit din 26 iulie pentru distrugerea discurilor dure ale fostului trezorier, Luis Barcenas.

Pentru Rivera, propunerea sa vizeaza "incercarea de deblocare a Spaniei" si evitarea unor noi alegeri legislative.

La intalnirea de saptamana trecuta, cei doi au incercat sa inlature obstacolele care impiedica de luni de zile investirea unui nou Executiv si au schitat contururile eventualei lor aliante, o luna si jumatate dupa alegerile legislative din 26 iunie. Plasat pe a patra pozitie in iunie... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro