Speranta, mai presus de teama

"Hope over fear" a reusit sa scoata oamenii la vot si sa ii faca sa creada - ca si pe americani, cand l-au votat pe Barack Obama - ca "putem". De deschiderea lor, de puterea lor de a spera, pe care el o gaseste in ei si reuseste sa o scoata la suprafata. Ca sa faci lucruri pe termen lung, ca sa construiesti gandindu-te la copii, dar asumandu-ti sa lucrezi pentru cei care traiesc acum si aici, trebuie sa ai ceva ce nu am vazut la clasa noastra conducatoare.

acum 52 luni (24 May 2016)

Cu aceasta idee aparent simpla, lansata, ce-i drept, in alte vremuri si in alt context de Nelson Mandela, Sadik Khan a castigat alegerile pentru Primaria Londrei. "Hope over fear" a reusit sa scoata oamenii la vot si sa ii faca sa creada - ca si pe americani, cand l-au votat pe Barack Obama - ca "putem". O forta mutata pe alegator, pe puterea lui interioara de a crede, de a construi.

Puterea de a mobiliza a unui lider este insa strans legata de cei carora li se adreseaza. De deschiderea lor, de puterea lor de a spera, pe care el o gaseste in ei si reuseste sa o scoata la suprafata. Nu trebuie sa fii psihanalist ca sa iti dai seama ca la noi aceasta putere e la cote minime. Si nicio instanta, niciun procuror nu pot deschide un dosar pentru asta - pentru vina capitala de a le lua oamenilor "licarul" din ochi.

Votul ar trebui sa fie instanta morala care sa ii inlocuiasca pe cei vinovati cu oameni care pot readuce speranta. Prin urmare, a duce un om la deznadejde mi se pare cel mai crunt pacat de care se poate face vinovat cineva.

Si, ca sa spunem lucrurilor pe nume, asta traim noi. Dar acestea sunt exceptiile dintr-o tara frumoasa, dar adusa la disperare de o clasa politica pe care orice profesor ar lasa-o repetenta. A mai rasarit pe ici, pe colo cate un crampei de autostrada. S-au facut lucruri, dar nu destule si nu la timp, iar costurile au fost uriase. Intre oameni si alesii lor parca e o lupta continua si inegala.

… Stau de vorba cu o pustoaica de 12 ani dintr-un mic orasel din Ardeal. A fost la olimpiada de geografie, a luat 98 de puncte din 100 posibile. Intreb - ca orice om mare care pune intrebari stupide copiilor - ce vrea sa se faca atunci cand va fi mare. Nu stiu, raspunde, dar stiu ca vreau sa fiu cea mai buna in ceea ce fac…

E campanie electorala, can-didatii muncesc sa se vada mai bine, sa propuna lucuri cat mai tari care sa cucereasca auditoriul. Ea nu voteaza, dar are nevoie de un parcurs macar corect. <... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro