SPECULATII: Papa Francisc si Edward Snowden, favoriti la castigarea premiului Nobelul pentru Pace

Premiile Nobel pentru 2014, care se vor decerna incepand de luni, 6 octombrie, nasc deja controverse si mii de speculatii mai ales cand vine vorba despre cine va primi prestigiosnul trofeu pentru pace. Marti, 7 octombrie, va fi anuntat Nobelul pentru fizica, iar premiul Nobel pentru chimie va fi decernat miercuri, 8 octombrie.Nobelul pentru literatura ar putea fi atribuit in acest an pe 9 octombrie, iar vineri, 10 octombrie, va fi anuntat laureatul premiului Nobel pentru pace.

acum 65 luni (3 Oct 2014)

Premiile Nobel pentru 2014, care se vor decerna incepand de luni, 6 octombrie, nasc deja controverse si mii de speculatii mai ales cand vine vorba despre cine va primi prestigiosnul trofeu pentru pace.

Kristian Berg Harpviken, directorul Institutului de cercetari pentru pace din Oslo (PRIO), este unul dintre putinii experti in domeniu care a publicat o lista a favoritilor. In acest an, Harpviken l-a pus pe papa Francisc pe primul loc, in fata lui Edward Snowden, despre care spune ca ar fi un laureat controversat, deoarece "multi oameni continua sa il vada ca pe un tradator si ca pe cineva care a incalcat legea". Papa Francisc se afla si in fruntea cotelor de la casa de pariuri Paddy Power. Marti, 7 octombrie, va fi anuntat Nobelul pentru fizica, iar premiul Nobel pentru chimie va fi decernat miercuri, 8 octombrie.Nobelul pentru literatura ar putea fi atribuit in acest an pe 9 octombrie, iar vineri, 10 octombrie, va fi anuntat laureatul premiului Nobel pentru pace.

SPECULATII

Daca cei cinci membri ai Comitetului Nobel s-ar pune de acord si ar vota pentru premierea acestui disident american care si-a gasit refugiu in Rusia, ei "ar sublinia independenta" premiului, considera Nobeliana.com, site-ul istoricilor norvegieni. Insa, potrivit altor experti, Comitetul Nobel nu vrea sa primeasca aceleasi reprosuri pe care le-a primit odata cu alegerea lui Barack Obama in 2009, laureat al Nobelului pentru pace la mai putin de un an dupa sosirea lui la Casa Alba.

Laureatii vor primi cate o medalie din aur si un premiu in valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 880.000 de euro), care poate fi impartit intre cel mult trei castigatori pe fiecare categorie. ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro