Specialistii in IT care lupta noaptea impotriva stirilor false de pe Facebook

Cei aproximativ 20 de IT-isti provin din trei firme importante din domeniu si au participat la "hackathon-ul" de vineri spre sambata in mod voluntar. "Ne gandim ca se vor strange aproximativ 50 de stiri false pe zi, care vor fi alese dintre cele mai virale, caci asta vrem sa detectam automat prin API-ul (o unealta pentru programatori - n.r.) de la Facebook", estimeaza Radu. Forta initiativei de la Sibiu: multimea Tinerii de la Sibiu cred ca initiativa lor va fi una cu rezultate concrete datorita ideii de "crowdsourcing".

acum 32 luni (18 Feb 2017)

Cei aproximativ 20 de IT-isti provin din trei firme importante din domeniu si au participat la "hackathon-ul" de vineri spre sambata in mod voluntar. Probabil ca din traficul acela fac niste bani proprietarii acelor site-uri, dar exista si alte teorii pentru care sunt distribuite aceste stiri", arata Radu - unul dintre IT-isti - care este tinta actiunii lor. La care a fost invitat sa participe si IT-istul din Bucuresti care a intocmit prima extensie pentru Chrome care semnaleaza stirile false.

Pasii eliminarii stirilor false

De cateva saptamani, Facebook a introdus si pentru utilizatorii din Romania optiunea de a raporta stirile false. "In State, din ce am inteles, stirile false sunt marcate ca atare, scade mult , caci asta e, de fapt, cheia, iar daca vrei sa distribui mai departe stirea primesti un avertisment, ca acea stire este falsa. Acesta ma astept sa fie rezultatul final si la noi: ca stirile false sa nu mai apara pe paginile oamenilor", este ideea pe care o completeaza tinerii IT-isti din Sibiu. Odata ce de pe un astfel de site, pe Facebook este distribuita o stire, aplicatia creata la Sibiu o va aduce mai intai in atentia unui grup restrans de voluntari. Acestia fac o prima filtrare a stirilor false, le prioritizeaza, dupa care pasul ultim este la click-ul voluntarilor din Romania care vor sa se alature initiativei si sa raporteze catre Facebook stirea ca fiind cu informatii false. Al treilea pas este postarea acestor stiri intr-un grup mare de voluntari, iar cel de-al patrulea pas este raportarea drept stiri false de catre cei multi voluntari care speram sa ni se alature.

"Viralele false", primele vizate

"Romanian fake news aggregator" este numele propus pentru initiativa celor de la Sibiu. "Ne gandim ca se vor strange aproximativ 50 de stiri false pe zi, care vor fi alese dintre cele mai virale, caci asta vrem sa detectam automat prin API-ul (o unealta pent... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro