Specialistii avertizeaza: doua cetati daco-romane de importanta cruciala pentru istorie sunt in stare de colaps

Specialistii avertizeaza: doua cetati daco-romane de importanta cruciala pentru istorie sunt in stare de colaps

Promontoriul pe care se afla cetatea Piroboridava FOTO C Crangan Existenta a numeroase straturi de cultura marcheaza o intensa locuire timp de mai bine de un mileniu, incepand din secolul al XIII-lea i.e.n., continuand cu cele doua perioade ale epocii fierului, cand populatiile tracice si geto-dacice vor ajunge la apogeul dezvoltarii lor intrand in contact cu lumea mediteraneana si incheind cu epoca in care romanii cuceresc spatiul de la nord de Dunare fiind prezenti si in Moldova de Jos. Acestea ocupa o suprafata destul de mare care cuprinde partea sudica a platoului Tirighina, versantii acestuia, promontoriu pe care se afla zidurile de fundatie ale castrului, precum si o parte din actualul cartier Barbosi Inca de acum mai bine de 300 de ani cronicarii si carturarii moldoveni au mentionat ca pe aceasta inaltime naturala, cunoscuta in trecut sub numele de Gherghina, iar acum Tirighina, se gasea o veche cetate din timpul romanilor, ale carei ruine erau inca vizibile, iar unele elemente din zidaria lor se foloseau la inaltarea altor edificii in oras.

acum 54 luni (5 Apr 2018)

Directia pentru Cultura si Patrimoniu Galati trage un semnal de alarma, printr-un report inaintat recent Prefecturii (sub nr. Dezastru si nepasare la Piroboridava-Poiana

Cea mai grava situatie (avand in vedere si importanta cruciala a ei pentru istoria romanilor) pare a fi cea a cetatii daco-romane Piroboridava (veche de cel putin 3.300 de ani), situata pe un promontoriu de la malul Siretului, in apropiere de comuna Poiana, judetul Galati. Situl arheologic este inscris in Lista Monumentelor Istorice din Romania (cod GL-I-s-A-02989) si a starnit interesul cercetatorilor inca de la sfarsitul secolului al XIX-lea, dupa ce in prealabil a fost partial jefuit de traficantii de antichitati.

Imagini de la sapaturile din perioada 1985-1986 FOTO Muzeul Mixt Tecuci

Anul 1913 consemneaza realizarea primelor sondaje arheologice efectuate de Vasile Parvan. Studierea sitului prin sondajele realizate de Vasile Parvan si de catre Gheorghe Stefan in 1926 este continuata prin cercetarea sistematica a "Cetatuii" si a imprejurimilor de catre colective de arheologi conduse de Radu Vulpe si Ecaterina Dunareanu Vulpe intre anii 1927-1931, 1939-1940 si 1949-1950.

Ultima perioada de ample cercetari sistematice in situl de la Poiana este cea derulata intre anii 1985-1990 prin colaborarea Institutului de Arheologie din Iasi si a Muzeului Mixt Tecuci, colectivul fiind condus de arheologul Silvia Teodor, careia i s-au alaturat Stela Tau si Mircea Nicu.

Ca urmare a acestor cercetari realizate prin studierea a peste 30 de unitati de sapatura, doar pe promontoriul "Cetatuia", situl de la Poiana a fost incadrat cronologic incepand cu epoca bronzului si pana la inceputul secolului al III-lea e.n.

Promontoriul pe care se afla cetatea Piroboridava FOTO C Crangan

Existenta a numeroase straturi de cultura marcheaza o intensa locuire timp de mai... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro