Specialisti: Primul deces cauzat de infectia cu virusul West Nile nu trebuie sa ne alarmeze

Specialisti: Primul deces cauzat de infectia cu virusul West Nile nu trebuie sa ne alarmeze

Chiar daca Romania a inregistrat primul deces de infectie cu virusul West Nile din acest an, victima fiind o femeie de 79 de ani din Ialomita, specialistii sustin ca nu sunt motive de ingrijorare. Rata de mortalitate este de 4% Insa, desi sustin ca populatia nu trebuie sa se alarmeze, medicii sustin ca ar fi de preferat ca in zilele ramase din luna august, persoanele care ajung in parcuri sa foloseasca solutii antitantari, pe care sa le aplice pe piele, pentru o mai mare siguranta. Din toate formele posibile de boala cauzata de virusul West Nile, rata de mortalitate in grupele de risc este in medie de 4%, apreciind ca nu este o situatie care sa duca la ingrijoarea populatiei.

acum 48 luni (7 Aug 2016)

Chiar daca Romania a inregistrat primul deces de infectie cu virusul West Nile din acest an, victima fiind o femeie de 79 de ani din Ialomita, specialistii sustin ca nu sunt motive de ingrijorare. Asta desi primariile au demarat tarziu campania de dezinsectie pentru combaterea tantarilor, mai mult de teama infectiei cu virus Zika.

"Nu e ceva neobisnuit sa apara cate un deces cauzat de virusul West Nile pe perioada verii. In cazul batranei din Ialomita nu era o infectie controlabila, iar faptul ca avea patologii asociate a contat mult", a declarat, pentru "Adevarul", profesorul Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie.

Femeia de 79 de ani din Ialomita a fost internata cu suspiciunea de meningita cauzata de virusul West Nile. "Medicii au confirmat diagnosticul, victima avand meningoencefalita, iar aceasta, asociata cu celelalte boli de care suferea, a determinat ca organismul ei sa nu poata face fata acestei infectii", a explicat Laurentiu Colintineanu, purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, adaugand ca femeia a fost internata la Institutul Matei Bals din Capitala pe 28 iulie si a murit trei zile mai tarziu, respectiv pe 31 iulie.

In septembrie, activitatea tantarilor se incheie

Conform acestuia, batrana din Ialomita a fost ciupita de tantarul purtator de West Nile in urma cu doua saptamani, femeia dezvoltand probleme neurologice, simptome pe care le dezvolta mai putin de 1% din persoanele infectate.

"In ciuda faptului ca sunt temperaturi foarte ridicate in acest an, nu am putea spune ca exista mai multe cazuri de infectie cu West Nile decat in anii anteriori. Daca ar fi existat foarte multe cazuri, da, ne-am fi pus niste semne de intrebare referitoare la eficienta acelor campanii de dezinsectie. Oricum, suntem in luna august, caldurile mari au trecut, iar tantarii ar trebui sa dispara la inceput de septembrie", a declarat si profesorul Emanoi... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro