SPECIAL Poporul versus betonul: mai avem nevoie si de iarba

SPECIAL Poporul versus betonul: mai avem nevoie si de iarba

Iar sentimentul de anxietate devine unul profund cand mergi cuminte pe trotuar - vorba vine, caci este si aceasta o situatie anapoda, pentru ca in Popesti Leordeni nu prea exista trotuare, sau daca admitem ca exista, cu toate hibele lor, atunci ele cu siguranta nu sunt continue, constante - si te trezesti cu un jet de apa puternic, coborand abudent pe teava de scurgere din balconul unei case. Acest oras, care se afla de vreo cativa ani in plin boom de dezvoltare, care gazduieste zeci de mii de bucuresteni ce si-au cautat fericirea intr-o periferie ce promitea sa ofere triada de aur: mai multa liniste, mai multa siguranta si un plus de oxigen, departe de vacarmul Capitalei, ei bine, acest oras este lipsit cu desavarsire de spatii verzi publice, de spatii de recreere, de parcuri de joaca pentru copii, de arbori pe marginea soselelor, de mici scuaruri cu flori. La cea de-a doua intrebare raspunde tot "Jurnalul de Ilfov": "Cu o suprafata de peste 6.000 mp, situat in inima localitatii, parcul este singura zona din Popesti Leordeni, cu o astfel de destinatie, mai mare de 2.000 de mp". In vara lui 2015, cetatenii au fost atat de incantati de aceasta propunere a edililor, incat au curatat singuri terenul de gunoaie, cotete de pasari sau rasaduri. Pentru scurte momente de recreere, rezidentii orasului trebuie sa vina tot in Capitala, de unde tocmai ce fugisera - Parcul IOR, Parcul "Oraselul copiilor" de la Constantin Brancoveanu si Parcul Tineretului sunt cele mai accesibile optiuni, spun ca ajung acolo in 10-15 minute cu masina personala. Practic, orasul e intesat de parcuri si parculete si gazduieste si o mica gradina botanica ingrijita de un iubitor de natura. Inca putin si putea ajunge la limita minima recomandata de directivele Uniunii Europene, de 26 mp de spatiu verde apartinand domeniului public pe cap de locuitor. In plus, s-a aratat ca au fost incluse in Cadastrul verde si proprietati private, precum si Padurea Baneasa, intr-un efort al Primariei Generale de a atinge limita impusa de o prima directiva, care cerea ca Bucurestiul sa aiba 23 mp de spatiu verde pe cap de locuitor pana in 2013. Cu alte cuvinte, amenajarea de piste de biciclete pentru transport alternativ, crearea de strazi pietonale, de spatii de recreere si creative nu reduce doar poluarea, dar descongestioneaza orasul, reduce stresul urban si contribuie la ridicarea nivelului de trai.

acum 47 luni (2 Apr 2017)

Cand cobori pentru prima data din metrou la Dimitrie Leonida si pasesti in Popesti Leordeni, te cuprinde, brusc, un sentiment de usoara anxietate. Insa privelistea nu se potriveste nici cu asteptarile formate cu ochii inchisi, dar condimentate cu niscaiva notiuni romanesti de urbanism. Cand iesi de la metrou la Dimitrie Leonida constati ca suburbiile bucurestene sunt aproape dezolante, cu cladiri vechi si noi aruncate alandala, de-a lungul unor sosele aglomerate de masini parcate pe margine si pe care se inghesuie pietonii si masinile din trafic deopotriva.

Cu cat inaintezi in interiorul orasului, inspre zona noua, moderna, peisajul urban parca ar fi desenat de un mic Picasso. Apar fracturile de logica - logica urbanistica, s-a mai vorbit din cand in cand despre asta, despre esecul dezvoltarii periferiei, insa altfel e sa-l traiesti. Iar sentimentul de anxietate devine unul profund cand mergi cuminte pe trotuar - vorba vine, caci este si aceasta o situatie anapoda, pentru ca in Popesti Leordeni nu prea exista trotuare, sau daca admitem ca exista, cu toate hibele lor, atunci ele cu siguranta nu sunt continue, constante - si te trezesti cu un jet de apa puternic, coborand abudent pe teava de scurgere din balconul unei case. Si dupa ce te stergi la ochi, mai constati ca multi dintre oamenii care vasazica stau la casa - frumoasa, cu etaj si tot ce trebuie - au numai o tentativa de curte. Acest oras, care se afla de vreo cativa ani in plin boom de dezvoltare, care gazduieste zeci de mii de bucuresteni ce si-au cautat fericirea intr-o periferie ce promitea sa ofere triada de aur: mai multa liniste, mai multa siguranta si un plus de oxigen, departe de vacarmul Capitalei, ei bine, acest oras este lipsit cu desavarsire de spatii verzi publice, de spatii de recreere, de parcuri de joaca pentru copii, de arbori pe marginea soselelor, de mici scuaruri cu flori.

Singuratatea unui copac inconjurat de blocuri

... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro