SPECIAL. Cele 25 mari aberatii ale perioadei comuniste
Regimul comunist din Romania, care s-a prabusit in urma cu exact 25 de ani, a insemnat mult mai mult decat un regim al lipsurilor de tot felul: libertate, hrana, conditii decente de viata. Fie ca vorbim despre programul de la televizor de doua ore, fie de circulatia alternativa a masinilor in zilele de duminica - numerele cu sot intr-o saptamana si cele fara sot in ziua urmatoare -, romanii au fost supusi unor constrangeri pe care locuitorii din alte state comuniste nu le-au avut. "Aceste aberatii de care vorbiti sunt legate de privatiunile severe instaurate dupa 1981, cand Ceausescu a decis ca populatia sa stranga cureaua astfel incat Romania sa poata plati datoria externa, care se ridica la 13 miliarde de dolari. S-a ajuns la un program redus la televizor pentru reducerea consumului de electricitate, desi asta era o masura ridicola in contextul in care consumul casnic de electricitate era de numai 5% din consumul national. Multi romani faceau eforturi supranaturale (vezi punctul 1) pentru a face rost de Craciun fie de un kilograme de portocale, fie de banane pentru copii. Inainte, rolul de pusculita revenea sticlei de lapte cu gura larga in care indesam monede de un leu, cele mai valoroase fiind de cinci lei, care pareau mai degraba de tabla alba.
Regimul comunist din Romania, care s-a prabusit in urma cu exact 25 de ani, a insemnat mult mai mult decat un regim al lipsurilor de tot felul: libertate, hrana, conditii decente de viata. Perioada dictatorului Ceausescu a fost si una a aberatiilor de zi cu zi, care, privite retrospectiv, nasc o intrebare legitima: cum a putut un popor sa suporte asa ceva?
Fie ca vorbim despre programul de la televizor de doua ore, fie de circulatia alternativa a masinilor in zilele de duminica - numerele cu sot intr-o saptamana si cele fara sot in ziua urmatoare -, romanii au fost supusi unor constrangeri pe care locuitorii din alte state comuniste nu le-au avut. Istoricii cu care a stat de vorba "Romania libera" spun ca, in general, aceste privatiuni au fost cauzate exclusiv de deciziile lui Nicolae Ceausescu.
Istoricul Dan Falcan sustine, de pilda, ca astfel de aberatii nu s-au regasit in statele aflate in sfera de influenta a Uniunii Sovietice precum Polonia, Cehia ori Ungaria. "Aceste aberatii de care vorbiti sunt legate de privatiunile severe instaurate dupa 1981, cand Ceausescu a decis ca populatia sa stranga cureaua astfel incat Romania sa poata plati datoria externa, care se ridica la 13 miliarde de dolari. S-a ajuns la un program redus la televizor pentru reducerea consumului de electricitate, desi asta era o masura ridicola in contextul in care consumul casnic de electricitate era de numai 5% din consumul national. A fost introdusa reforma lui Iulian Minc,u potrivit caruia carnea nu era un aliment sanatos si, astfel, alimentarele s-au umplut de peste oceanic si creveti vietnamezi pe care nu ii cumpara nimeni", ne-a explicat istoricul Dan Falcan.
Fara a avea pretentia ca lista este completa, "Romania libera" a selectat 25 din masurile privative cele mai "ciudate" luate de Ceausescu impotriva propriului popor. Cartusul de Kent. Te scotea din orice incurcatura, cum ar fi trecerea cu masina pe rosu sau in cazul in care aveai nevoie sa deschizi us... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro