Spania si Catalonia, un mare pas spre necunoscut

Spania si Catalonia, un mare pas spre necunoscut

"In aceasta zi de speranta si de suferinta, cetatenii catalani au castigat dreptul de a avea un stat independent sub forma unei republici", a declarat el inainte de publicarea rezultatelor. Carles Puigdemont, alaturi de sotia sa, romanca Marcela Topor Conform acestei legi, care este un fel de mini-Constitutie ce lichideaza Legea Fundamentala a Spaniei si statutul de autonomie al Cataloniei, secesiunea trebuie proclamata intr-un interval de 48 de ore de la publicarea rezultatelor, in cazul victoriei taberei "da". Este vorba de "deschiderea unui proces de negociere lung si laborios care le-ar permite, in fapt, sa castige timp pentru a cauta sustinatori in comunitatea internationala si a-si consolida blocul", a spus el, citat de "Le Monde".

acum 68 luni (2 Oct 2017)

Rezultatul referendumului de duminica era cunoscut dinainte. Mariano Rajoy s-a opus organizarii acestui plebiscit interzis de justitie si i-a indemnat pe oameni sa nu iasa la vot. In schimb, Carles Puigdemont a mers pana la capat, sfidand Legea Fundamentala a Spaniei in interesul, potrivit lui, "legimitatii populare" si "angajamentului" luat fata de cei care l-au adus la putere. Un militant al separarii Cataloniei de Spania, Puigdemont conduce de doi ani incoace cu sprijinul unei coalitii pro-independenta fragile. Un "da" ilegal si in plin avant

Pe de o parte, Carles Puigdemont nu da vreun semn ca ar renunta la proclamarea independentei in cursul acestei saptamani. "In aceasta zi de speranta si de suferinta, cetatenii catalani au castigat dreptul de a avea un stat independent sub forma unei republici", a declarat el inainte de publicarea rezultatelor. Dimpotriva, a anuntat ca va transmite in urmatoarele zile rezultatele scrutinului Parlamentului catalan, "pentru a pune in aplicare legea referendumului", aprobata la 7 septembrie fara dezbatere de catre o majoritate simpla si suspendata de Tribunalul Constitutional Spaniol.

Carles Puigdemont, alaturi de sotia sa, romanca Marcela Topor

Conform acestei legi, care este un fel de mini-Constitutie ce lichideaza Legea Fundamentala a Spaniei si statutul de autonomie al Cataloniei, secesiunea trebuie proclamata intr-un interval de 48 de ore de la publicarea rezultatelor, in cazul victoriei taberei "da".

In aceste conditii, nu ar fi deloc o surpriza daca Junts pel si ("Impreuna pentru da") si Candidatura unitatii populare (CUP, de extrema stanga) ar proclama miercuri independenta Cataloniei, scrie "Le Monde". In opinia unui lider al Ciudadanos, principalul partid de opozitie, "Guvernul catalan se pregateste sa aplice de miercuri un fel de echivalent al articolului 50 pentru Brexit". Este vorba de "deschiderea unui proces de nego... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro