Spania a decis in apararea statului democratic si a legitimitatii constitutionale

Spania a decis in apararea statului democratic si a legitimitatii constitutionale

Pasul urmator prevazut de lege este ca Senatul spaniol, ce se va reuni pe 27 octombrie, sa isi dea acordul pentru cererea expresa formulata de prim-ministru de a dizolva Parlamentul catalan si de a "convoca alegeri in rastimp de maximum 6 luni". Posibila, dar nu si foarte probabila deoarece, tocmai fiindca a fost pronuntat in mod oficial termenul de "secesiune", guvernul de la Madrid are acum in rezerva cu mult mai multe mijloace legale de raspuns, chiar dincolo de aria si asa destul de vasta (tocmai deoarece formularea din articolul 155 din Constitutia spaniola este generala si destul de vaga).

acum 32 luni (21 Oct 2017)

>

Obiectivul fiind de a "restaura legalitatea constitutionala a statului, pentru a mentine bunastarea sociala si cresterea economica, asigurand in acelasi timp drepturile si libertatile tuturor catalanilor". Pasul urmator prevazut de lege este ca Senatul spaniol, ce se va reuni pe 27 octombrie, sa isi dea acordul pentru cererea expresa formulata de prim-ministru de a dizolva Parlamentul catalan si de a "convoca alegeri in rastimp de maximum 6 luni". Si este extrem de putin probabil ca, in actualele circumstante exceptionale, Senatul sa nu fie de acord cu o asemenea masura.

Asta inseamna, tehnic, ca daca Senatul aproba cererile respective, parlamentul catalan va mai putea functiona pana la data care va fi decisa pentru disolutia sa, dar nu va putea alege un nou presedinte al guvernului regional in locul lui Puigdemond si nici sa voteze noi legi care sa contravina termenilor Constitutiei si statutului acestei regiuni autonome (cum a fost cazul cu decizia de organizare a Referendumului unilateral de independenta din 1 octombrie). Vineri, la Bruxelles, premierul Rajoy isi anunta partenerii europeni ca s-a atins o "situatie limita" si ca, practic, au fost incercate su epuizate toate formulele de detensionare, refuzate cu indarjire de liderii separatisti de la Barcelona. Aici, din punctul meu de vedere, se afla cheia in care trebuie sa interpretam evenimentele de sambata si cele care vor urma in viitorul imediat.

Liderii de la Madrid, in fata propriei lor opinii publice si pentru a transmite un mesaj cat mai credibil si de forta catre comunitatea internationala, poate in primul rand pentru partenerii din UE si NATO, au decis sa adopte o strategie in trepte. Rapida, deoarece evenimentele se apropiau intr-adevar de un punct in care se putea pierde controlul strazii, dar treptat, transmitand multiple mesaje-somatie catre liderii separatisti, lasand mereu o poarta pentru evitarea intrarii in zona miscarilor fara putinta de intoarcere.

... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro