Spaga de 1.000 de lire sterline ca sa devii roman. Scandalul cetateniei romane vandute catre mii de rusi si ucraineni

Spaga de 1.000 de lire sterline ca sa devii roman. Scandalul cetateniei romane vandute catre mii de rusi si ucraineni

Declansata la jumatatea lunii iunie, ancheta privind o presupusa retea infractionala care, cu ajutorul autoritatilor romane, dar pe baza unor acte false, a transformat in cetateni comunitari (cu drept de munca in Marea Britanie) mii de rusi si de ucraineni, a ajuns la primele concluzii. Cert este ca ancheta a fost preluata de DIICOT, avand in vedere ca in acest caz exista suspiciuni de crima organizata, trafic de persoane, falsificare de acte de identitate, de dare si de luare de mita si de trafic de influenta.

acum 64 luni (6 Jul 2016)

Declansata la jumatatea lunii iunie, ancheta privind o presupusa retea infractionala care, cu ajutorul autoritatilor romane, dar pe baza unor acte false, a transformat in cetateni comunitari (cu drept de munca in Marea Britanie) mii de rusi si de ucraineni, a ajuns la primele concluzii.

Potrivit Agentiei Nationale pentru Cetatenie (ANC) unele dintre afirmatiile facute in prestigioasa publicatie "The Times" de catre jurnalista britanica de origine rusa Katarina Kravtsova se confirma partial, insa exista si numeroase elemente eronate, care vor fi clarificate in continuare.

"Jurnalista Katarina Kravtsova a fost singura persoana vizata si s-a identificat un dosar, aflat doar in faza de proceduri, nicidecum finalizat, pe un nume apropiat. A fost declinat structurilor de cercetare penala competente in vederea stabilirii veridicitatii documentelor si eventual pentru identificarea retelei care ar fi putut contribui la emiterea acestora", a declarat Gelu Mugurel Dascalu, purtatorul de cuvant al ANC.

Cert este ca ancheta a fost preluata de DIICOT, avand in vedere ca in acest caz exista suspiciuni de crima organizata, trafic de persoane, falsificare de acte de identitate, de dare si de luare de mita si de trafic de influenta. Deocamdata, reprezentantii DIICOT nu au putut furniza detalii despre mersul investigatiei, insa au confirmat ca mai multe persoane si institutii sunt vizate de ancheta.

Scandalul a pornit dupa ce jurnalista Katarina Kravtsova a publicat, in iunie 2016, in "The Times", un articol cu privire la o grupare care i-ar ajuta pe cetateni rusi sau ucraineni sa obtina fraudulos cetatenia romana, pentru a ajunge sa munceasca in Regatul Unit.

Cap al retelei a fost nominalizat Grigori Volkov, care s-ar ocupa cu procesarea si falsificarea actelor pentru strainii care doreau sa ajunga in Vest, in schimbul sumei de 1.000 de lire sterline de solicitant.... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro