Spa-urile antice in care se rasfatau dacii si romanii sunt de nerecunoscut. Ce soarta impartasesc Germisara si Aquae

Spa-urile antice in care se rasfatau dacii si romanii sunt de nerecunoscut. Ce soarta impartasesc Germisara si Aquae

Doua dintre cele trei centre de tratament cu ape termale cunoscute din Antichitate in provincia romana Dacia se afla in judetul Hunedoara, la Geoagiu Bai si in apropiere de Calan, pe Valea Streiului, al treilea fiind la Baile Herculane. Aquae Calan - "Lingura romana" parasita Baile de la Aquae Calan au fost utilizate de daci si romani si au fost amintite de istorici greci cunoscuti ai Antichitatii, ca Ptomeleu, insa in prezent putini sunt cei care daca ajung prin zona le stiu povestea.

acum 61 luni (17 May 2018)

Doua dintre cele trei centre de tratament cu ape termale cunoscute din Antichitate in provincia romana Dacia se afla in judetul Hunedoara, la Geoagiu Bai si in apropiere de Calan, pe Valea Streiului, al treilea fiind la Baile Herculane.

Ruinele fostului SPA daco-roman de la Geoagiu, numit Germisara, si cele ale bailor dacilor de la Aquae - Calan au ramas in anonimat, chiar daca in jurul lor s-au ridicat de-a lungul timpului complexe turistice mai mult sau mai putin rentabile. "Statiunile antice" au fost bogate in vestigii arheologice pretioase: din Germisara provin 11 placute de aur, aduse ca ofrande de antici zeitatilor, iar din Calan s-au pastrat mai multe monumente care atesta importanta Aquae, pentru romani, in urma cu aproape doua milenii. Acum, cei care viziteaza vechile asezari pot vedea, dincolo de gardul care le inconjoara, ruinele unor bazine imense de apa termala, locuri in care stramosii nostri isi cautau tamaduirea si ale unor constructii antice mai putin cercetate.

In ultimii ani, istorici, arheologi, dar si localnicii din Calan si Geoagiu au formulat numeroase petitii si reclamatii cu privire la soarta celor doua bai termale, unice in Romania.

Aquae Calan - "Lingura romana" parasita

Baile de la Aquae Calan au fost utilizate de daci si romani si au fost amintite de istorici greci cunoscuti ai Antichitatii, ca Ptomeleu, insa in prezent putini sunt cei care daca ajung prin zona le stiu povestea. "Izvoarele termale si solul fertil al Luncii Streiului au impus Aquae ca o statio pe drumul ce lega Ulpia Traiana de Apulum. Din vechile thermae s-au mai pastrat doar bazinul cioplit in stanca, utilizat de locuitorii din imprejurimi pana in zilele noastre.

Fostele terme antice de la Aquae, din care se poate vedea bazinul cu perimetrul de 100 de metri, sapat in stanca, au fost lasate de izbeliste si se degradeaza continuu. Gunoaiele se amesteca cu malul de pe... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro