"Sotul meu nu e destul de bolnav pentru a primi tratamentul impotriva hepatitei C". Strigatul de ajutor al pacientilor cu F3

Pacientii cu hepatita C si ciroze si care au F3 si F2 grad de fibrozare a ficatului sunt exclusi in acest moment din programul national de tratament cu molecule noi. Recunoastem si ne bucuram ca exista acest program de tratament pentru hepatita C, si vrem ca el sa continue, insa vrem sa vedem un program coerent pentru tratamentul tuturor tipurilor de hepatita", conchide Marinela Debu.

acum 77 luni (18 Jun 2016)

Pacientii cu hepatita C si ciroze si care au F3 si F2 grad de fibrozare a ficatului sunt exclusi in acest moment din programul national de tratament cu molecule noi.

Bolnavii cu F2 si F3 se simt nedreptatiti si simt ca li se ia sansa la viata prin bararea accesului la tratamentul cu noile molecule. F.T., din Iasi, este sotia unui barbat de 43 de ani diagnosticat cu hepatita C, stadiul F3. Spune ca nu stie exact care a fost sursa imbolnavirii, dar banuieste ca o transfuzie de sange facuta in urma unei interventii chirurgicale. Totul a plecat de la niste negi pe care ii avea sotul meu pe maini si care nu se mai vindecau, desi fusesera cauterizati, taiati, dati cu toate alifiile. Imi amintesc si acum ca nu m-am agitat prea mult, pentru ca nu stiam nimic despre acest virus. "A fost un chin sa asteptam toata perioada, timp in care boala isi vedea de treaba, iar in mintea mea erau o multime de ", mai spune femeia. Tratamentul a fost suportat cu greu timp de 48 de saptamani, dar a fost dus la bun sfarsit. Dupa sase luni de la terminarea lui, la analize, viremia a iesit foarte mare, semn ca virusul era inca prezent si se multiplica.

72 de saptamani de tratament, fara folos

A urmat un nou tratament cu interferon si ribavirina, un nou calvar. Analizele facute saptamanal erau la limita de jos si amenintau cu intreruperea tratamentului. Dupa 12 saptamani de chin, pacientul a fost declarat "nonresponder", insa dupa lungi insistente din partea familiei, tratamentul a fost urmat pana la 72 de saptamani.

In acest moment, alternativa ramane terapia cu molecule noi, insa pacientul nu se incadreaza la F4, criteriu esential pentru a putea beneficia de terapia noua. "Sotul meu nu e suficient de bolnav ca sa primeasca terapia cu interferon-free.

Temerea ca programul nu va fi continuat macina moralul tuturor pacientilor cu F3 si F2 care sunt in asteptarea unui semn din ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro