Soros: Putin poate deschide cu forta un drum din Rusia in Crimeea si Transnistria, inainte sa vina iarna

Soros: Putin poate deschide cu forta un drum din Rusia in Crimeea si Transnistria, inainte sa vina iarna

Investitorul si filantropul american argumenteaza ca amestecul de autoritarism si nationalism agresiv al lui Putin reprezinta modelul alternativ al democratiilor liberale europene, evocand admiratia pe care si-au exprimat-o fata de liderul rus lideri ai unor partide xenofobe si antieuropene ca Nigel Farage (Ukip) si Marine Le Pen (Frontul National), ori premierul Ungariei Viktor Orban, potrivit ziarului The Guardian.

acum 67 luni (23 Oct 2014)

Investitorul si filantropul american argumenteaza ca amestecul de autoritarism si nationalism agresiv al lui Putin reprezinta modelul alternativ al democratiilor liberale europene, evocand admiratia pe care si-au exprimat-o fata de liderul rus lideri ai unor partide xenofobe si antieuropene ca Nigel Farage (Ukip) si Marine Le Pen (Frontul National), ori premierul Ungariei Viktor Orban, potrivit ziarului The Guardian. Nici liderii europeni si nici cetatenii lor nu sunt constienti pe deplin de aceasta provocare si nu stiu cum sa-i faca fata", scrie Soros intr-un editorial publicat in The New York Review of Books.

"Acum Rusia prezinta o alternativa care reprezinta o provocare fundamentala la adresa valorilor si principiilor pe care a fost fondata initial Uniunea Europeana. Ea se bazeaza pe utilizarea fortei pe care o manifesta prin reprimare acasa si agresiune in strainatate, ca opuse statului de drept", subliniaza el.

Soros a declarat pentru ziarul britanic The Guardian ca "exista o nemultumire generala fata de UE, ca urmare a crizei euro, care a pervertit imboldul initial de formare a unei uniuni de state democratice care impartasesc aceleasi idei. O Rusie victorioasa va deveni mult mai influenta inauntrul UE si va reprezenta o amenintare puternica pentru statele baltice, care au populatii importante de etnici rusi", subliniaza Soros.

Fondatorul si presedintele retelei de fundatii prodemocratie Open Society preconizeaza ca, dupa alegerile din Ucraina, duminica, Putin ii va oferi omologului sau ucrainean Petro Porosenko o intelegere asupra livrarilor de gaze naturale, cu conditia ca acesta sa numeasca un premier pe care-l agreeaza. In cazul unui refuz, Putin "poate reveni la o victorie mai mica, aflata la indemana: poate deschide cu forta un drum din Rusia in Crimeea si (regiunea separatista moldoveana) Transnistria inainte sa vina iarna".

El indeamna la o consolidare a sustinerii occidentale fata... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro