Sorin Grindeanu, despre epidemia de rujeola: S-ar putea sa fie o forma prin care sa obligam la vaccinare

Sorin Grindeanu, despre epidemia de rujeola: S-ar putea sa fie o forma prin care sa obligam la vaccinare

Regiunea de Vest a tarii a inregistrat cele mai multe decese provocate de rujeola. Potrivit lui Grindeanu, rata de vaccinare din Romania este de 65 la suta, in conditiile in care rata de vaccinare in Uniunea Europeana este de 95 la suta.

acum 70 luni (20 May 2017)

Regiunea de Vest a tarii a inregistrat cele mai multe decese provocate de rujeola. Potrivit lui Grindeanu, rata de vaccinare din Romania este de 65 la suta, in conditiile in care rata de vaccinare in Uniunea Europeana este de 95 la suta. Premierul a mai declarat ca rata de vaccinare este mai mica in mediul rural decat in mediul urban.

Intrebat daca considera oportuna obligarea parintilor sa isi vaccineze copiii, Grindeanu a declarat ca inainte de a se ajunge aici, statul trebuie sa ia toate masurile pentru a asigura dozele de vaccin necesare. "Noi trebuie sa stim din timp de cate doze de vaccinuri e nevoie pe diverse categorii. Inainte de a obliga pe cineva sa faca o actiune de acest tip statul trebuie sa faca altceva. Trebuie sa se asigure ca are necesarul de vaccinuri. Tebuie asezat cadrul, sa il facem predictibil, sa stii din timp ce ai de facut", a declarat premierul.

Premierul nu exclude obligativitatea vaccinarii copiilor

Sorin Grindeanu a mai declarat ca pentru stoparea epidemiei de rujeola s-ar putea ajunge si in situatia in care parintii sa fie obligati sa isi vaccineze copiii. Dom'ne, libertatea de a nu-ti vaccina copilul poate aduce atingere libertatii mele atata timp cat duce la o epidemie si imbolnaveste toata lumea (n.r. de rujeola), sa avem o forma prin care sa obligam, pentru ca altfel lucrurile se extind. Astea sunt lucruri pe care trebuie sa le avem in vedere", a mai declarat premierul, care a admis ca pe problema vaccinarii s-a actionat pompieristic, pentru a rezolva urgentele.

Premierul a mai spus ca in cadrul discutiilor avute cu medicii s-a pus inclusiv problema stimularii medicilor de familie pentru cresterea ratei de vaccinare. "S-a discutat aici de impulsionarea activitatii medicilor de familie, inclusiv prin ceea ce inseamna decontarile la Casa de Asigurari. O sa primesc propuneri astfel incat sa mai umblam la acest cadru legislativ", a mai declarat... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro