Sondaj: Romanii consuma o pasta de dinti pe an

Sondaj: Romanii consuma o pasta de dinti pe an

Specialistii, care atrag atentia ca 8 din 10 romani au carii dentare, sunt ingrijorati si de faptul ca la noi in tara se consuma doar un tub de pasta de dinti pe cap de locuitor, pe an, in conditiile in care media europeana este de cinci tuburi pe cap de locuitor, arata studiul "Zambeste Romania". Concret, un dentist de la oras poate trata pacientii pe asigurare in limita unui plafon de 2.400 de lei, in timp ce plafonul unui medic din mediul rural ajunge la 3.000 de lei.

acum 116 luni (14 Sep 2014)

Cand vine vorba de sanatatea orala, romanii nu tin cont de sfaturile medicilor dentisti. Desi sunt constienti ca periuta de dinti se schimba o data la trei luni, multi dintre ei folosesc aceeasi periuta chiar si doi ani de zile. Acolo, periutele de dinti se schimba o data la zece ani.

Specialistii, care atrag atentia ca 8 din 10 romani au carii dentare, sunt ingrijorati si de faptul ca la noi in tara se consuma doar un tub de pasta de dinti pe cap de locuitor, pe an, in conditiile in care media europeana este de cinci tuburi pe cap de locuitor, arata studiul "Zambeste Romania". Pe langa faptul ca romanii nu isi schimba periuta de dinti, multi nu o folosesc nici macar o data pe zi. Desi au inceput sa ii treaca mai des pragul cabinetului, doctorul spune ca romanii ajung la medicul dentist in momentul in care au o urgenta si nu mai pot rezista de durere.

N-a mai schimbat periuta de 10 ani

O solutie, subliniaza specialistul, este derularea de campanii de constientizare.

"Multi dintre cei care au venit la cort stiau ca trebuie sa schimbe periuta o data la trei luni. In total, au fost peste 2.000 de oameni, iar pe unii dintre ei i-am directionat catre cabinetele medicale unde primesc tratament gratuit", a declarat si Florentina, studenta in anul V la Facultatea de Medicina Dentara din Bucuresti. Parintii joaca un rol esential, daca cei mici ar fi fost dusi la stomatolog in lipsa unei dureri, nu le-ar fi frica de medicii dentisti, asa cum se intampla acum", a mai spus Risnoveanu.

Caravana "Rabla pentru periuta ta"

Programul prin care romanii pot primi gratuit periute de dinti noi, in schimbul unora vechi. Pe langa periuta de dinti, cei interesati vor putea sta de vorba cu specialisti in sanatate orala, care vor fi prezenti la cortul "Rabla".

Tratament stomatologic "cu portia" pentru asigurati

Desi anul acesta Ministerul Sanatatii a alocat 80 de milioane de ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro