SONDAJ Romania si Reforma UE. Unde ne aflam si ce avem de spus despre Europa?

SONDAJ Romania si Reforma UE. Unde ne aflam si ce avem de spus despre Europa?

> Doua momente de la care unii nu asteapta nimic, absolut convinsi ca UE - si mai ales institutiile sale - nu pot si nici nu vor sa se schimbe fundamental, proptite solid intr-un mecanism birocratic de autoaparare dublat de o retorica foarte complexa si planuri de actiune, programe, si initiative superbe pe hartie, dar care nu au putut niciodata sa fie implementate in totalitatea lor din cauza profundelor divergente intre Statele Membre. Ne desparte de europeni si gradul de incredere in evolutia personala la nivelul locului de munca (25% optimism la noi fata de 20% in Europa) precum si imaginea buna pe care o avem fata de perspectivele europene (30% la noi fata de 18% in UE), dar si, in paralel, o proportie de intervievati (35%) care cred ca va merge mai rau, in comparatie cu 43% la nivel european.

acum 73 luni (13 Sep 2016)

>

Doua momente de la care unii nu asteapta nimic, absolut convinsi ca UE - si mai ales institutiile sale - nu pot si nici nu vor sa se schimbe fundamental, proptite solid intr-un mecanism birocratic de autoaparare dublat de o retorica foarte complexa si planuri de actiune, programe, si initiative superbe pe hartie, dar care nu au putut niciodata sa fie implementate in totalitatea lor din cauza profundelor divergente intre Statele Membre.

De cealalta parte sunt cei care, cu orice pret, doresc sa miste lucrurile in sensul unei evolutii fie inspre un proiect federalist unificator al unei intregi Europe sau al unui cerc de putere care sa grupeze tarile "cu ambitii comune", fie al unei solutii care sa disipeze puterea centrala de la Bruxelles, cata mai este ea prin limitarile Tratatului, inspre zona de decizie a unei Europe in care Statele Natiuni sa devina prioritare. Asteptam cu mare speranta sa vad ca Presedintele sau Primul Ministru sau Ministrul nostru de Externe anunta o reuniune pe aceasta tema cu grupul europarlamentarilor romani, nu pentru a da indicatii, ci pentru a concretiza o eventuala baza minimala de joc, in acord cu ceea ce tara noastra se pregateste sa sustina ca punct de vedere oficial in cadrul marii dezbateri de la Bratislava. Foarte greu de anticipat deoarece nu exista o pozitionare publica si chiar nu cred ca Parlamentul ar fi interesat sa se preocupe de asemenea nimicuri care tin de destinul Romaniei pe termen lung, deoarece mandatul sau este acum pe termen foarte scurt si are de votat alte chestiuni urgente, mult mai pamantesti, toate exclusiv legate de reglarile de conturi interne.

Avem insa un termen de comparatie, rezultatele unei cercetari privind "sentimentul european" la nivelul opiniei publice din Romania, material oficial realizat in aceasta primavara in cadrul unui Eurobarometru difuzat apoi ca document oficial de Comisia Europeana. Interesant si util deoarece acest tip de statistici sunt cele pe care se c... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro