Sondaj Pew Research Center: Rusia uraste lumea, iar lumea ii raspunde cu acelasi sentiment

Sondaj Pew Research Center: Rusia uraste lumea, iar lumea ii raspunde cu acelasi sentiment

Dupa intervievarea, in perioada martie-mai, a 45.435 de respondenti din 40 de tari de pe toate continentele, Pew Research Center a constatat un sentiment de neincredere fata de Rusia. De asemenea, Rusia are prieteni putini in Turcia, cu toate ca liderul de la Kremlin Vladimir Putin si seful statului turc Recep Tayyip Erdogan intretin relatii bune, in Orientul Mijlociu, indeosebi in Iordania, a carei populatie nu vede cu ochi buni sprijinul oferit de Moscova presedintelui sirian Bashar al-Assad, dar si in America Latina, indeosebi in Venezuela, a carei populatie nu este rusofila in pofida tensiunilor diplomatice intre Guvernul de la Caracas si Casa Alba.

acum 106 luni (11 Aug 2015)

Dupa intervievarea, in perioada martie-mai, a 45.435 de respondenti din 40 de tari de pe toate continentele, Pew Research Center a constatat un sentiment de neincredere fata de Rusia. Acest sentiment este mai mare printre europeni decat printre americani, fenomen constatat nu doar la polonezi, mai atenti in comparatie cu altii la evolutiile din Ucraina, ci si la germani si francezi. De asemenea, Rusia are prieteni putini in Turcia, cu toate ca liderul de la Kremlin Vladimir Putin si seful statului turc Recep Tayyip Erdogan intretin relatii bune, in Orientul Mijlociu, indeosebi in Iordania, a carei populatie nu vede cu ochi buni sprijinul oferit de Moscova presedintelui sirian Bashar al-Assad, dar si in America Latina, indeosebi in Venezuela, a carei populatie nu este rusofila in pofida tensiunilor diplomatice intre Guvernul de la Caracas si Casa Alba. In Asia si Africa, atitudinea fata de Rusia este relativ buna, probabil datorita mostenirii sovietice.

Opinii favorabile fata de Rusia au fost constatate in Vietnam (75%), Ghana (56%), China (51%), Coreea de Sud (46%) si India (43%), iar nefavorabile in Polonia (80%), Iordania (80%), Israel (74%), Japonia (73%), Germania (70%) si Franta (70%). In total, Rusia a primit 51% opinii nefavorabile si 30% opinii favorabile la nivel mondial, potrivit sondajului realizat de Pew Research Center.

Opinii favorabile si nefavorabile fata de Rusia in perioada martie-mai 2015 Sursa: Pew Research Center

In general, imaginea Rusiei in lume s-a deteriorat, iar aceasta tendinta a inceput chiar inainte de invazia rusa in peninsula ucraineana Crimeea, in martie 2014.

In ceea ce priveste sentimentul de neincredere in Vladimir Putin, acesta este chiar mai mare decat cel fata de Rusia.

In februarie, secretarul de Stat american Jonh Kerry spunea in Congres ca "Rusia s-a angajat in cea mai mare campanie de propaganda pe care ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro