Sondaj: Noua din zece romani au incredere putina si foarte putina in partidele politice

Mai mult de 9 din 10 respondenţi declară că au puţină şi foarte puţină incredere in partidele din Romania, iar trei sferturi dintre participanţii la studiu au păreri depreciative cu privire la partidele din Romania. Afiliaţii sunt preferaţi de către varstnici, de către persoanele cu studii şi de respondenţii care se poziţionează la stanga din punct de vedere politic', se arată in studiul IRES.

acum 59 luni (27 Feb 2016)

Nouă din zece locuitori ai Romaniei declară că au incredere puțină sau foarte puțină in partidele politice, relevă un sondaj preluat de Agerpres.

Neincrederea este principalul aspect al felului in care romanii se raportează la partidele politice din Romania şi la activitatea lor, arată studiul realizat de Institutul Roman pentru Evaluare şi Strategie (IRES). Mai mult de 9 din 10 respondenţi declară că au puţină şi foarte puţină incredere in partidele din Romania, iar trei sferturi dintre participanţii la studiu au păreri depreciative cu privire la partidele din Romania. In randul bărbaţilor, intre tinerii intre 18 şi 35 de ani, locuitorii din zonele urbane şi in cazul persoanelor cu studii superioare, opiniile negative despre partide sunt mai frecvente. (...) In timp ce mai mult de 9 din 10 respondenţi cred că partidele trebuie să reprezinte interesele cetăţenilor, doar 6% dintre participanţii la studiu sunt de părere că partidele din Romania indeplinesc acest criteriu. Liderii de partid sunt consideraţi principalii beneficiari ai intereselor partidelor, urmaţi de membrii de partid', se arată in studiu.

'Printre acestea cele mai frecvente se referă la: hoţi / furt / escrocherie - indicate de 12% dintre participanţii la studiu sau corupţie / mită (10%).

In ceea ce priveşte preferinţele romanilor cu privire la partide şi politicieni, 6 din 10 romani cred că partidele din Romania ar trebui să facă o politică naţională, in timp ce 3 din 10 cred că ar trebui să fie pro-occidentală.

De asemenea, aproape 6 din 10 romani preferă un politician independent, insă 3 din 10 işi exprimă opţiunea pentru un politician afiliat unui partid. 'Opţiunea pentru independenţi este mai frecventă in randul tinerilor intre 18 şi 35 de ani, a celor cu studii medii, a locuitorilor din Moldova şi a respondenţilor care se auto-evaluează ca fiind de dreapta. Afiliaţii sunt preferaţi de către va... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro