SONDAJ IRES Cum vad romanii atacurile de la Charlie Hebdo, caricaturile cu Mahomed sau cu Iisus

SONDAJ IRES Cum vad romanii atacurile de la Charlie Hebdo, caricaturile cu Mahomed sau cu Iisus

Trei sferturi dintre participantii la studiul IRES (72%) nu considera ca atacurile asupra celor de la "Charlie Hebdo" au fost justificate. Pe de alta parte, respondentii se declara, in proportie de 65%, de acord cu urmatoarea afirmatie: "Libertatea de exprimare inseamna dreptul de a spune orice, chiar daca ofenseaza pe altii".

acum 61 luni (24 Feb 2015)

Trei sferturi dintre participantii la studiul IRES (72%) nu considera ca atacurile asupra celor de la "Charlie Hebdo" au fost justificate. Pe de alta parte, respondentii se declara, in proportie de 65%, de acord cu urmatoarea afirmatie:

"Libertatea de exprimare inseamna dreptul de a spune orice, chiar daca ofenseaza pe altii".

In acelasi timp, jumatate dintre respondenti considera ca musulmanii nu ar trebui sa se simta jigniti cand profetul Mahomed este infatisat in caricaturi, dar 69% dintre ei sustin ca s-ar simti jigniti daca ar vedea caricaturi cu Iisus sau cu Fecioara Maria. De asemenea, 57% dintre cei participantii la studiu sunt in favoarea acestei expresii de solidaritate fata de jurnalistii francezi.

Romii, mai discriminati ca musulmanii

Una dintre concluziile studiului este, de asemenea, ca acceptabilitatea pentru musulmani este mai crescuta decat pentru romi, insa diferenta este scazuta. Astfel, 69% dintre cei inclusi in sondaj sunt de acord sa aiba un vecin musulman, in timp ce doar 65% ar fi de acord sa aiba un vecin rom.

De asemenea, 39% dintre participanti ar fi de acord ca un musulman sa faca parte din familia lor, in timp ce 36% ar accepta un rom in familie.

Romanii nu vor legile Big Brother

Potrivit sondajului IRES, 57% dintre cei intervievati au o parere buna referitoare la respingerea, de catre Curtea Constitutionala, a pachetului de legi "Big Brother".

Pe de alta parte, opt din 10 romani cred ca vor mai avea loc atacuri teroriste in Europa, iar 39% dintre ei sunt de parere ca ar putea avea loc chiar in Romania. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro