SONDAJ Intreprinzatorii sunt tot mai pesimisti. Principala temere: scaderea cererii si a veniturilor din vanzari
"Daca, la inceputul anului, liderii de business din Romania aveau asteptari majoritar pozitive in privinta cresterii afacerilor lor in 2014, cu cat ne apropiem de sfarsitul anului asteptarile sufera corectii si incep sa se accentueze extremele: fie cresteri mai mari, pentru afacerile care au fructificat oportunitatile din piata, fie scaderi", se arata intr-un comunicat al EY Romania. "Cele 9 puncte procentuale s-au distribuit dupa cum urmeaza: 4 puncte in zona 5-10% (ajungand la 23% asteptari de crestere cu 5-10% a nivelului salariilor), tot 4 puncte in zona de crestere de 10-20% (6%) si 1 punct in zona cu crestere a salariilor de peste 20% (1%)", explica sursa citata.
"Daca, la inceputul anului, liderii de business din Romania aveau asteptari majoritar pozitive in privinta cresterii afacerilor lor in 2014, cu cat ne apropiem de sfarsitul anului asteptarile sufera corectii si incep sa se accentueze extremele: fie cresteri mai mari, pentru afacerile care au fructificat oportunitatile din piata, fie scaderi", se arata intr-un comunicat al EY Romania.
Mai multi se asteapta la scaderi, mai putini la cresteri
Astfel, potrivit studiului "O noua viziune a cresterii", publicat marti de companie, pe zona cu asteptari de scadere a veniturilor s-au situat 12% dintre respondenti, fata de doar 2% la editia precendenta a studiului, realizata la inceputul anului 2014.
In acelasi timp, zona de crestere 1-5% a pierdut 19 puncte procentuale, acestea redistribuindu-se mai ales in zona de asteptari negative la aceasta editie a studiului.
Raspunsurile au fost colectate in perioada 28 iulie-8 august, iar majoritatea respondentilor (51%) provin din companii cu cifre de afaceri mai mari de 50 de milioane euro, in timp ce 54% dintre acestia detin functia de director executiv sau presedinte.
Optimism pentru angajari
Pe de alta parte, oamenii de afaceri asteapta intr-o masura mai mare decat la inceputul anului ca numarul angajatilor din compania lor sa creasca in 2014.
"Odata cu clarificarea directiei pietelor in care activeaza si a tendintei cererii, numarul celor care se asteptau la o stagnare a fortei de munca a scazut cu 15 puncte procentuale, de la 37% la 22%, puncte ce s-au distribuit mai ales in zona de crestere, pe palierele 1-5% si 5-10%.
Astfel, daca la inceputul anului, 60% dintre respondenti considerau ca salariile vor inregistra rate de crestere intre 1-5% in 2014, la aceasta editie cei care au aceasta asteptare a scazut la 51%.
"Cele 9 puncte procentuale s-au distribuit dupa cum ur... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro