SONDAJ INSCOP Justitia, institutia cea mai importanta a democratiei

SONDAJ INSCOP Justitia, institutia cea mai importanta a democratiei

Segmentul 35-49 de ani are de asemenea o participare peste medie: 76,6% ar semna o petitie, 59% ar trimite o scrisoare catre parlamentarul de colegiu (la aceste doua categorii se inregistreaza chiar o disponibilitate de participare superioara celei a categoriei 18-34 de ani), 40,9% ar participa la proteste, 40,6% s-ar inscrie intr-un ONG, 43,4% s-ar implica permanent in activitati de sustinere a unei cauze.

acum 64 luni (21 May 2015)

De remarcat ca institutia democratica prin definitie, Parlamentul, este pe ultimul loc in enumerarea in cauza (ca si in indicatorii de incredere, de altfel).

71,3% dintre romani ar semna o petitie pentru sustinerea unei cauze de interes public (22,5% nu ar semna, 6,1% nonraspunsuri).

Daca mergem mai departe pe scala participarii civice, 43% ar fi dispusi sa participe la manifestatii de protest, 38,1% declara ca ar fi dispusi sa se inscrie intr-un ONG care militeaza pentru o cauza care ii intereseaza, 37,6% ar fi dispusi sa se implice permanent in activitati de promovare a unor cauze semnificative.

Segmentul de vasta 18-34 de ani ar avea o aplecare peste medie spre participare civica (70,6% ar semna o petitie, 49,7% ar scrie parlamentarului de colegiu, 54,1% ar participa la o manifestatie, 49,7% s-ar inscrie intr-un ONG, 44,9% s-ar implica permanent in activitati publice de sustinere a unor cauze). Cei intre 18 si 35 de ani sunt dispusi sa participe in mai mare masura decat celelalte categorii la toate punctele de pe scala.

Segmentul 35-49 de ani are de asemenea o participare peste medie: 76,6% ar semna o petitie, 59% ar trimite o scrisoare catre parlamentarul de colegiu (la aceste doua categorii se inregistreaza chiar o disponibilitate de participare superioara celei a categoriei 18-34 de ani), 40,9% ar participa la proteste, 40,6% s-ar inscrie intr-un ONG, 43,4% s-ar implica permanent in activitati de sustinere a unei cauze. Si segmentul acesta de varsta are deci, o disponibilitate spre participare, dar mai degraba la aspecte "rezonabile" (primele doua puncte din scala), decat la mobilizari contestatare.

In general, toate categoriile de varsta indica o eventuala paticipare mare la prima treapta a scalei (cel mai mic procent apare la cei de 65 de ani si peste - 63,2%). De la 49 de ani incolo scade in general disponibilitatea de a participa civic, cu cat trecem de la un segment de vasta la altul.

Sondajul a fost ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro