Somalia: Operatiuni de comando ale SUA din umbra
Forta de pace a Uniunii Africane in Somalia (Amisom), compusa esential din ugandezi si burundezi, a reusit sa elibereze unele din aceste teritorii de sub teroarea islamistilor radicali, profitand in special de diviziunile din sanul Shebab intre partizanii "jihadului universal" si "nationalisti". Baza din Kismayo Intr-o baza fortificata ascunsa de bariere verzi, nu departe de micul terminal al aeroportului din Kismayo, o echipa de operatori speciali ai Joint Special Operations Command, organizatia de elita a armatei americane celebra pentru operatiunea contra lui Osama bin Laden, dirijeaza drone si alte activitati de lupta contra terorismului. Circa 40 de militari americani sunt stationati in prezent la Kismayo, aflat la 300 mile sud de capitala Mogadiscio, opereaza drone cu plecare exclusiv de pe pista aeroportului si efectueaza activitati secrete de "intelligence" si operatiuni antiteroriste.
Operatiunile SUA cu drone contra gruparilor teroriste din Africa de Est sunt lansate din baze secrete instalate in Somalia.
Potrivit Foreign Policy, doua decenii dupa "Black Howk Down", fortele americane pentru operatiuni speciale au revenit in Somalia, tara cea mai tulbure din Africa de Est. Teroristii islamisti ai gruparii Shabab, aliati ai Al Qaeda, controleaza doua treimi din teritoriul somalez, suveranitatea "guvernului federal de tranzitie" limitandu-se la cateva cartiere din Mogadiscio. Forta de pace a Uniunii Africane in Somalia (Amisom), compusa esential din ugandezi si burundezi, a reusit sa elibereze unele din aceste teritorii de sub teroarea islamistilor radicali, profitand in special de diviziunile din sanul Shebab intre partizanii "jihadului universal" si "nationalisti". Miscarea islamistilor somalezi are circa 5.000 membri divizati in factiuni rivale pe linii clanice si ideologice iar membrii comandourilor care comit atacuri sunt in general combatanti straini
Autoritatile de la Nairobi au anuntat ca la 16 iulie a fost ucis in Somalia intr-un raid aerian cu drona, Mohammed Mohamud, creierul masacrului de la universitatea din Garissa, in Kenya, unde au fost macelarite 148 persoane, din care 142 studenti, in aprilie. Atacul a fost revendicat de Shabab, militantii islamisti somalezi, legati de Al Qaeda. Dar prezenta din umbra a americanilor in acest oras portuar strategic, sfasiat de razboiul din sudul Somaliei, are consecinte clare pentru toata lumea, inclusiv pentru puterea locala. Si loviturile aeriene si raidurile UA sunt dirijate de operatori speciali americani.
Baza din Kismayo
Intr-o baza fortificata ascunsa de bariere verzi, nu departe de micul terminal al aeroportului din Kismayo, o echipa de operatori speciali ai Joint Special Operations Command, organizatia de elita a armatei americane celebra pentru operatiunea contra lui Osama bin Laden, dirijeaza drone si alte activitati de lupta contra terorismului. Surse... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro