Solutiile prin care partidele vor sa isi spele imaginea

Si senatorul Gigi Chiru este pasibil de suspendare sau de excludere din PNL, dupa ce a fost condamnat la 6 luni de inchisoare cu suspendare, intr-un dosar in care este acuzat ca a dat mita electorala. "Cei care au calitatea de inculpat si s-a pus in miscare actiunea penala nu mai ocupa functii numite in Guvern sau in conducerea Parlamentului, cei care sunt trimisi in judecata nu mai ocupa functii politice, iar cei care sunt arestati preventiv isi pierd functiile politice numite, nu cele alese de primar sau parlamentar, pentru ca au fost alesi de cetateni", a sintetizat Ponta modificarile.

acum 112 luni (16 Mar 2015)

Deocamdata, reactiile in interiorul principalelor partide au fost diferite: conducerea PNL a aprobat, fara probleme, noul statut, in timp ce in PSD tenativa de schimbare a regulilor a provocat nemultumiri.

Biroul Permanent National al PNL a decis, ieri, modificarea statutului partidului astfel incat in cazul membrilor PNL cu dosare penale sa se aplice sanctiuni implicite, in functie de stadiul procesual. Astfel, membrii PNL care vor fi trimisi in judecata sau care sunt arestati preventiv vor fi suspendati de drept din functiile politice de conducere pe care le detin, a explicat copresedintele Alina Gorghiu. Pentru situatia in care reprezentantul PNL este condamnat in prima instanta, Alina Gorghiu a afirmat ca s-a largit sfera infractiunilor savarsite cu intentie, de la faptele pentru coruptie, la toate faptele savarsite cu intentie. O alta dispozitie introdusa in statut este ca "toate persoanele care sunt sustinute de partid in administratia centrala, si impotriva acestora incepe urmarirea penala, sa isi piarda sprijinul politic al PNL".

Primii vizati

Sub incidenta noul statut vor intra o serie de lideri PNL cu probleme penale. Astfel, Corneliu Dobritoiu este trimis in judecata in dosarul atribuirii ilegale de locuinte de la MapN iar sentinta va fi pronuntata pe 18 martie.

Presedintele suspendat al CJ Botosani, Florin Turcanu, ar urma sa fie radiat din calitatea de membru al PNL, dupa ce a fost condamnat la 6 luni de inchisoare cu suspendare, decizia fiind definitiva. Si senatorul Gigi Chiru este pasibil de suspendare sau de excludere din PNL, dupa ce a fost condamnat la 6 luni de inchisoare cu suspendare, intr-un dosar in care este acuzat ca a dat mita electorala. Decizia a fost luata de ICCJ, dar poate fi contestata la completul de cinci judecatori. De altfel, copresedintele PNL Vasile Blaga a declarat, ieri, ca a avut o discutie cu Gigi Chiru, saptamana trecuta, si ca acesta s-a "pus la dispozitia partidului". Cu toa... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro