Solutie de compromis in cazul creditelor in franci elvetieni

In vreme ce Parlamentul Croatiei a aprobat recent un proiect de lege privind introducerea, timp de un an, a unui curs de schimb valutar fix franc/kuna, iar guvernul polonez lucreaza la o serie de planuri pentru convertirea in zloti a creditelor ipotecare in franci elvetieni ale populatiei, costurile operatiunii urmand sa fie suportate de banci, Bucurestiul a evitat sa ia astfel de decizii.

acum 94 luni (28 Jan 2015)

Este vorba despre o procedura prealabila, prin care datornicul aflat in situatia in care nu mai poate plati ratele, se adreseaza unui executor judecatoresc sau unui practician in insolventa astfel incat sa-i fie protejat bunul astfel cumparat, pe o perioada de timp determinata", a precizat, pentru "Romania libera", judecatorul Horatius Dumbrava, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

In vreme ce Parlamentul Croatiei a aprobat recent un proiect de lege privind introducerea, timp de un an, a unui curs de schimb valutar fix franc/kuna, iar guvernul polonez lucreaza la o serie de planuri pentru convertirea in zloti a creditelor ipotecare in franci elvetieni ale populatiei, costurile operatiunii urmand sa fie suportate de banci, Bucurestiul a evitat sa ia astfel de decizii. "Omul de rand nu s-a dus la banca sa ia un credit in franci elvetieni sau in yeni japonezi. Intr-un stat de drept, BNR trebuie sa protejeze consumatorii", ne-a spus avocatul Simona Milos, presedintele Institutului National de Pregatire a Practicienilor in Insolventa.

Astfel, ca portita de scapare s-a gasit proiectul legii insolventei persoanei fizice, pentru care insa nu s-a finalizat studiul de impact si de aceea fortarea introducerii in vigoare a acestei legi poate produce mai multe efecte negative decat pozitive. Acest lucru a fost subliniat si de Andrea Schaechter, sefa misiunii FMI in Romania, in scrisoarea transmisa ministrului Finantelor, Darius Valcov, dar si ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc si guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.

"O lege a falimentului personal eficienta reprezinta o componenta importanta a sistemului modern de insolventa si sprijinim eforturile autoritatilor de a realiza o legislatie in acest domeniu. Suntem, totusi, profund ingrijorati de faptul ca adoptarea unei legi a falimentului personal fara un studiu de impact adecvat, fara consultarea partilor interesate si fara un sprijin institutional adecvat nu-si va atinge obiecti... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro