Solutie de avarie: Planul de redresare a debitorului

De ce trebuie sa cream un cost pentru sistemul bancar, care ar putea sa fie intre 700 si 900 milioane de euro, pentru ca intr-o saptamana a crescut rata de schimb cu 20%, care se traduce intr-o marire de rata intre 10% si 15%? E o problema de cash-flow, de serviciul datoriei acum, si nu vad de ce trebuie sa luam o masura care afecteaza un credit pentru inca 20 de ani", a afirmat Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank si al Patronatelor Bancare.

acum 72 luni (29 Jan 2015)

Francul elvetian s-a intarit in raport cu toate monedele, dar cum problema creditelor se confrunta doar Croatia, Ungaria, Polonia, Cehia si Romania, tari care au moneda proprie usor de manevrat. In Ungaria exista plangeri penale de inselatorie, ale unor cetateni impotriva bancilor, si exista si condamnari penale", a precizat, pentru "Romania libera", reprezentantul CSM. De aceea trebuie gandita o procedura pentru aceasta situatie exceptionala, pe care tu, contractant, nu aveai cum sa o prevezi, dar care iti pune in pericol existenta financiar-fiscala ca persoana fizica sau juridica. Ar trebui sa luam in considerare si deciziile luate de tarile din vecinatate, cum ar fi Croatia si Ungaria", spune Dumbrava. In opinia judecatorului Dumbrava, atat timp cat unele instante au admis cererea de conversie a creditelor, si statul are trebui sa ia in calcul aceasta optiune, situatia fiind similara cu cea din dosarele clauzelor abuzive, cand, in urma proceselor colective, bancile au trebuit sa returneze banii si sa plateasca si penalitati. Si ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, e de parere ca trebuie gasita o procedura prealabila ajungerii in instanta a dosarului persoanei fizice aflate in insolventa, iar procedura sa fie demarata de anumite institutii ale statului.

La Comisia Juridica a Camerei Deputatilor s-a convenit ca, in aceasta situatie, sa se aplice un plan de redresare, fara ca debitorul sa-si piarda averea daca respecta conditiile. Planul se face impreuna cu creditorul si debitorul, de catre un avocat, un practician in insolventa, un notar sau un executor judecatoresc. De la data aprobarii planului, se suspenda de drept toate masurile de executare silita.

Ce spun bancile

Bancherii au insa o cu totul alta pozitie: "In primul rand nu e nevoie (de conversia in lei a creditelor in franci elvetieni la cursul istoric plus un anumit procent - n.r.) si, daca luam abordarea asta, atunci punctul de plecare este cu toti cei care au credite in fran... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro