Solutia Guvernului pentru "Cumintenia Pamantului": Plateste din buget si recupereaza banii din donatii, pana in 2019

Solutia Guvernului pentru

"Diferenta intre sumele donate si virate in conturi si suma echivalenta in lei a 6 milioane euro va fi asigurata de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii, iar campania de strangere a donatiilor va fi reluata si se va derula pana la data de 31 octombrie 2019, in scopul asigurarii reintregirii fondurilor alocate de la buget.

acum 77 luni (5 Oct 2016)

Proprietarii sculpturii cer 11 milioane de euro, iar Guvernul a anuntat initial ca va plati din buget 5 milioane euro si ca va aduna 6 milioane euro din donatii.

In conditiile in care campania de donatii incheiata la finele lunii septembrie nu a adus cele 6 milioane de euro necesare, aceasta este formula propusa de Guvern, care ar urma sa fie decisa prin ordonanta de urgenta.

"Diferenta intre sumele donate si virate in conturi si suma echivalenta in lei a 6 milioane euro va fi asigurata de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii, iar campania de strangere a donatiilor va fi reluata si se va derula pana la data de 31 octombrie 2019, in scopul asigurarii reintregirii fondurilor alocate de la buget. In situatia in care, din orice motiv, pana la 30 noiembrie 2016, statul roman nu dobandeste dreptul de proprietate liber de orice sarcini asupra bunului cultural mobil, se dispune inchiderea campaniei, iar sumele colectate se restituie donatorilor.

Guvernul argumenteaza ideea ca diferenta sa fie suportata de la bugetul de stat prin faptul ca nu este de dorit sa fie pierduta posibilitatea unica de a achizitiona acest bun de valoare culturala extraordinara.

Guvernul anuntase anterior ca ia in calcul prelungirea perioadei de subscriptie publica pentru cumpararea sculpturii "Cumintenia Pamantului" a lui Constantin Brancusi, nereusind sa stranga in ultimele patru luni decat 1 milion de euro, din necesarul de 6 milioane de euro.

Pentru achizitionarea operei de arta de catre statul roman, Guvernul aloca din buget 5 milioane de euro.

Avocatul proprietarilor sculpturii "Cumintenia Pamantului", Bogdan Grabowski, a declarat vineri pentru Agentia de presa News.ro ca proprietarii spera ca tranzactia sa se incheie asa cum au convenit cu Guvernul in luna martie, iar daca s-ar pune problema unui alt termen pentru plata celor 11 milioane de euro, atunci acesta trebuie s... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro