Solstitiul de iarna la Sarmizegetusa, locul misterios din munti in care stramosii nostri faceau observatii ceresti

Solstitiul de iarna la Sarmizegetusa, locul misterios din munti in care stramosii nostri faceau observatii ceresti

Marele preot Deceneu, "demostrandu-le teoria celor douasprezece semne ale zodiacului, le-au aratat getilor mersul planetelor si toate secretele astronomice si cum creste si scade orbita lunii si cu cat globul de foc al soarelui intrece masura globului pamintesc si le-a expus sub ce nume si sub ce semne cele trei sute si patruzeci si sase de stele trec in drumul lor cel repede de la rasarit pina la apus spre a se apropia sau departa de polul ceresc", informa istoricul antic Iordanes, aratand preocuparile poporului antic.

acum 23 luni (21 Dec 2017)

Ruinele fostelor sanctuare din Sarmizegetusa Regia isi asteapta oaspetii de Solstitiul de iarna. In fiecare an, in ziua solstitiului, pasionatii de istorie si astronomie urca la Sarmizegetusa Regia, locul din care, potrivit unor istorici, stramosii nostri cautau sa descifreze tainele cerului. Despre unele vestigii din Muntii Orastiei, istoricii au sustinut ca au avut si rolul de a masura zilele calendaristice.

Marele preot Deceneu, "demostrandu-le teoria celor douasprezece semne ale zodiacului, le-au aratat getilor mersul planetelor si toate secretele astronomice si cum creste si scade orbita lunii si cu cat globul de foc al soarelui intrece masura globului pamintesc si le-a expus sub ce nume si sub ce semne cele trei sute si patruzeci si sase de stele trec in drumul lor cel repede de la rasarit pina la apus spre a se apropia sau departa de polul ceresc", informa istoricul antic Iordanes, aratand preocuparile poporului antic. O subliniaza insasi prezenta calendarului de piatra in incinta sacra, alaturi de alte sanctuare, o subliniaza spusele lui Iordanes despre rolul hotarator al lui Deceneu in dezvoltarea preocuparilor astronomice la daci. Prin cunostintele lor despre miscarea corpurilor ceresti, prin reglementarea calendarului, atat de necesara agriculturii de exemplu, ei isi sporeau autoritatea asupra maselor, aparand in fata acestora nu ca niste simpli carturari, ci ca posesori ai unor puteri misterioase si supranaturale", scria Daicoviciu.

Ziua cand incepe iarna astronomica

Momentul Solstitiului de iarna, care marcheaza inceperea iernii astronomice, va fi joi, 21 decembrie, la ora 18:28. In Sarmizegetusa Regia, un loc preferat al amatorilor de astronomie, turistii vor gasi o asezare acoperita de zapada.

Explicatia stiintifica a solstitiului de iarna, este oferita de specialistii Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu". "La aceasta data, durata zilei are... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro