"Soldatii. Poveste din Ferentari", in competitia oficiala la San Sebastian International Film Festival

Ultima selectie a unui film romanesc in competitia Festivalului International de Film de la San Sebastian a avut loc in urma cu 37 de ani, cand Romania a fost reprezentata tot de o femeie regizor : Malvina Ursianu cu productia " Intoarcerea lui Voda Lapusneanu" (1980). Filmografia sa include: "Milky Way" (2007) scurtmetraj documentar selectionat la Vision du Reel, Astra IFF, Banja Luka FF, Kassel Documentary & Video Festival, Rio de Janeiro Curta Cinema, "Pizza Love" (2008) - Premiul pentru Cel Mai Bun Regizor Strain la Porto Film Festival, inclus in selectia oficiala Plus Camerimage Poland, "Afterparty" (2009), premiat la Student Film Fest Sofia (Best Directing Early Bird), selectionat la Tel Aviv Student Film Festival, Fresh Film Festival Prague, "Skin" (2011), inclus in selectia oficiala de la Namur IFF, "If 6 Was 9" (2013), documentar realizat in cadrul Aristoteles Workshop si inclus in selectia Astra Film Festival.

acum 83 luni (4 Aug 2017)

Ultima selectie a unui film romanesc in competitia Festivalului International de Film de la San Sebastian a avut loc in urma cu 37 de ani, cand Romania a fost reprezentata tot de o femeie regizor : Malvina Ursianu cu productia " Intoarcerea lui Voda Lapusneanu" (1980). Poveste din Ferentari" spune povestea lui Adi, un antropolog de 40 de ani, parasit de curand de iubita lui, care se muta in Ferentari pentru a documenta un doctorat despre manele. Destul de repede, cei doi incep o relatie, in care Adi il hraneste pe Alberto cu planuri improbabile de iesire din saracie, iar Alberto pe Adi, cu vorbe dulci bine ticluite. De fapt, in Adi si Alberto se intalnesc doua feluri de disperare umana: unul din cauza singuratatii din mijlocul marilor orase, celalalt din cauza saraciei, generand captivitate chiar si dupa iesirea din inchisoare. Sentimentele care se tes intre ei vin astfel dintr-un registru bazal: frica de abandon, neincredere, nevoie de putere si securitate emotionala. Saracia e un fapt, nu este ceva de disecat sub lupa si nici vreo sursa de magie artistica.

Scenariul este semnat de Adrian Schiop si Ivana Mladenovic, regia Ivana Mladenovic, imaginea Luchian Ciobanu, montajul a fost realizat de Catalin Cristutiu, costumele Maria Pitea, de scenografie a fost responsabil Adrian Cristea, machiajul Maria Andreescu. Poveste din Ferentari" este o productie Hi Film Productions (Romania) in coproductie cu Film House Bas Celik (Serbia) si Frakas Productions (Belgia), cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, Film Center Serbia, Ministerul Culturii si Informatiei Serbia, Tax Shelter of Belgian Federal Government, Casa Kafka Pictures prin Belfius si Eurimages. Finantat de Proximus Belgia si Living Pictures Serbia, dezvoltat in cadrul Transilvania Pitch Stop, Cinelink Sarajevo si cu sprijinul Mobra Film. Dupa ce a studiat Dreptul in Belgrad, s-a mutat in Romania unde a absolvit Sectia de Regie a Universitatii de Arta Teatrala si Cin... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro