Soldati rusi si Spetznas lupta in Siria

De cateva zile, americanii si NATO sunt ingrijorati de o eventuala crestere a prezentei ruse in Siria, iar Bulgaria a anuntat ca a refuzat cererile de traversare a spatiului sau aerian pentru mai multe avioane rusesti. Spre deosebire de portul Tartous, unde se afla deja o baza tehnica pentru flota rusa, situl Jableh va oferi Rusiei conditii pentru o mare concentrare de trupe si instalarea unei mari rezerve de armament si material militar.

acum 57 luni (9 Sep 2015)

De cateva zile, americanii si NATO sunt ingrijorati de o eventuala crestere a prezentei ruse in Siria, iar Bulgaria a anuntat ca a refuzat cererile de traversare a spatiului sau aerian pentru mai multe avioane rusesti. La o saptamana distanta de deschiderea Adunarii Generale a ONU, unde liderul rus Vladimir Putin isi va prezenta planul privind o coalitie internationala contra Statului Islamic, secretarul de stat american, John Kerry, avertizeaza Kremlinul despre riscul unei "escalade a conflictului" in Siria in contextul informatiilor privind intarirea prezentei militare ruse pe teritoriul sirian.

Surse americane au precizat ca in ultimele zile cel putin doua avioane militare ruse de transport, cargouri-gigant Antonov 124 Condor, au aterizat in Siria, plecate de pe o baza aeriana din sudul Rusiei, survoland Iranul si Irakul, cu furnituri si materiale. Un al treilea avion de transport trupe din Rusia, probabil un Iliusin, a aterizat asemenea celor doua Antonov pe un aeroport din regiunea Lattaquia, fieful presedintelui sirian Bashar al-Assad.

Rusii au instalat in acea locatie cladiri provizorii ce pot adaposti "sute de persoane" si echipament militar.

Responsabili bulgari au declarat marti ca au inchis spatiul aerian al tarii lor pentru avioanele rusesti de transport. "Motivul acestui refuz este asociat informatiilor incorecte din cererile de survol a spatiului aerian al Bulgariei privind obiectul zborurilor si incarcaturile", a precizat Ministerul de Externe bulgar. Rusia explica luni ca "partea rusa nu a ascuns niciodata livrarea de echipamente militare autoritatilor siriene pentru a lupta contra terorismului", dar nu a dorit sa ofere detalii asupra angajarii Moscovei in favoarea regimului Assad.

Dupa divulgarea in media americana, britanica si israeliana a informatiei potrivit careia soldati rusi ar participa la lupte alaturi de trupele lui Bashar al-Assad in Siria, antagonismul dintre Rusia si Occident asupra problemei siriene... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro