Soferii vor scoate mai multi bani din buzunar pentru benzina. Pretul petrolului a atins cotatii uriase

Soferii vor scoate mai multi bani din buzunar pentru benzina. Pretul petrolului a atins cotatii uriase

Stocurile de titei acumulate in perioada 2014-2016 au fost in mare parte consumate din cauza cererii puternice, determinate de economia globala in plina expansiune si de reducerea ofertei de catre Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) si a Rusia. Desi Moscova si-a exprimat o mai mare ingrijorare ca un baril de petrol de 70 de dolari va stimulaa livrarile rivalilor, cum ar fi gazele de sist din SUA, se pare ca s-a multumit acum sa mentina politica OPEC, al carei lider de facto - Arabia Saudita - a indicat ca crede ca mai sunt multe de facut.

acum 79 luni (30 Apr 2018)

O analiza publicata de Financial Times arata care sunt factorii care au influentat aceasta crestere si care sunt sansele ca lucrurile sa se agraveze. Stocurile de titei acumulate in perioada 2014-2016 au fost in mare parte consumate din cauza cererii puternice, determinate de economia globala in plina expansiune si de reducerea ofertei de catre Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) si a Rusia.

Agentia Internationala pentru Energie a transmis saptamana trecuta ca OPEC ar putea anunta in curand "misiune indeplinita" scopul sau de a reduce stocurile globale de petrol, pentru a creste pretul.

OPEC si Rusia

Se vor opri insa OPEC si Rusia din a taia stocurile, operatiuni care de la inceputul anului 2017 au eliminat cel putin 1,8 milioane de barili pe zi de pe piata? Desi Moscova si-a exprimat o mai mare ingrijorare ca un baril de petrol de 70 de dolari va stimulaa livrarile rivalilor, cum ar fi gazele de sist din SUA, se pare ca s-a multumit acum sa mentina politica OPEC, al carei lider de facto - Arabia Saudita - a indicat ca crede ca mai sunt multe de facut. Arabia Saudita pregateste, de asemenea, listarea companiei petroliere de stat, Saudi Aramco, care ar putea beneficia de preturile ridicate ale petrolului. De asemenea, va introduce reforme sociale si economice pe scara larga in tara extrem de conservatoare.

"Nu exista niciun semn de la OPEC ca vor sa incheie aceasta cursa", a spus Bill Farren-Price, de la Petroleum Policy Intelligence.

Riscuri geopolitice

Piata petroliera monitorizeaza intotdeauna indeaproape riscurile de intrerupere a aprovizionarii care ar putea afecta echilibrul delicat al cererii si ofertei.

Cel mai vizibil risc imediat este posibilitatea foarte reala ca Donald Trump, presedintele american, sa aleaga sa se retraga din acordul nuclear cu Iranul si sa reimpuna sanctiuni asupra expor... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro