Soferii romani, o specie greu de civilizat
In pofida faptului ca numarul de inmatriculare al autoturismului a fost aflat in scurt timp de la accident, identificarea persoanei care il detine a fost cu mult ingreunata de faptul ca vehiculul a fost vandut si revandut de aproximativ 10 ori, fara ca proprietarii sa il inscrie, transferul succesiv de proprietate fiind consemnat in documente de mana. Trecerea la un alt sistem de calcul al amenzilor relativ la venitul individual ar presupune in primul rand stabilirea de catre legiuitor a unui cuantum minim pentru venitul zilnic si numarul de zile de amenda aferente diferitelor clase de infractiuni.
Decizie revoltatoare a magistratilor Judecatoriei Sectorului 4: acestia l-au lasat in libertate pe soferul care a lovit, saptamana trecuta, o fetita pe o trecere de pietoni din Capitala si apoi a fugit.
In varsta de 47 de ani, el a fost prins dupa ce politistii i-au gasit masina abandonata, pe o strada din sectorul 2, iar acum este acuzat de vatamare corporala din culpa, parasirea locului accidentului si pentru ca se afla la volan desi nu avea permis de conducere. Nu mai putin de 48 de ore, zeci de politisti ai Brigazii Rutiere, dar si din alte structuri ale Politiei Capitalei, l-au cautat pe fugarul care a accidentat-o grav pe fetita de 10 ani. In pofida faptului ca numarul de inmatriculare al autoturismului a fost aflat in scurt timp de la accident, identificarea persoanei care il detine a fost cu mult ingreunata de faptul ca vehiculul a fost vandut si revandut de aproximativ 10 ori, fara ca proprietarii sa il inscrie, transferul succesiv de proprietate fiind consemnat in documente de mana. Psihologia romanului, in materie de condus este, din pacate, ca doar teama educa. Exista forumuri intregidespre metodele in care aceste legi pot fi fentate", explica psihologul Mihai Copaceanu care atrage atentia ca lipsa de respect fata de norme in tara noastra nu este o trasatura psihologica individuala, ci mai degraba un mod de adaptare la un sistem ce nu functioneaza. Ca o lege poate fi contestata, ca exista cai de a scapa, insa cand ajung in Occident cetatenii romani inteleg ca legea are o forta in spate. Ca asta e...Daca ar exista si la noi cazuri cu persoane puse sa plateasca amenzi de 10.000 - 20.000 de euro pentru anumite abateri ar schimba perceptia asupra legii. Dar pentru asta ar fi nevoie ca toti cetatenii sa-si declare veniturile, iar la noi aceste cazuri sunt putine", este de parere psihologul Mihai Copaceanu. Expertul face referire la o stire care in urma cu trei ani a facut inconjurul lumii: o soferita din Finlanda (femeie de afaceri) a trebuit sa plateas... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro