Soferii care claxoneaza risca sa-si piarda permisul
Un grup format din 40 de parlamentari PSD si PNL a initiat un proiect de lege care sa unifice intr-un corp comun toate reglementarile rutiere continute in acte normative diferite. 110, "dispozitivele de avertizare sonora trebuie folosite de la o distanta de cel putin 25 de metri fata de cei carora li se adreseaza, pe o perioada de timp care sa asigure perceperea semnalului si fara sa-i oblige pe acestia sa execute manevre ce pot pune in pericol siguranta circulatiei".
Un grup format din 40 de parlamentari PSD si PNL a initiat un proiect de lege care sa unifice intr-un corp comun toate reglementarile rutiere continute in acte normative diferite. In expunerea de motive, initiatorii au aratat ca actuala legislatie rutiera este cuprinsa in mai multe acte normative care au fost modificate succesiv, prin diverse ordine si hotarari. Insa printre prevederile proiectului de cod rutier se numara si unele care au starnit deja controverse. Parlamentarii despica firul in patru, precizand si de la ce distanta ai voie sa folosesti claxonul, dar si cat timp ai voie sa apesi pe el. 110, "dispozitivele de avertizare sonora trebuie folosite de la o distanta de cel putin 25 de metri fata de cei carora li se adreseaza, pe o perioada de timp care sa asigure perceperea semnalului si fara sa-i oblige pe acestia sa execute manevre ce pot pune in pericol siguranta circulatiei".
Singurele exceptii de la aceasta regula sunt cazurile in care soferii folosesc avertizarea sonora ca masura pentru evitarea unui pericol imediat.
CE SPUN SPECIALISTII
Specialistii sustin ca pedepsirea soferilor pentru claxonat este lipsita de sens si nu inteleg cum ar putea aplica politistul aceasta regula. Mai precis, cum poate demonstra agentul ca dintr-un ambuteiaj de zeci de masini a claxonat un anumit sofer. Sunt de acord in situatiile de exceptie, acolo unde avem certitudine, de exemplu pe timpul noptii. Sanctiunea, de 250 de lei, ar urma sa creasca de patru ori. Esential pentru o bicicleta este sa fie prevazuta cu mijloace de semnalizare a prezentei pe carosabil. Adica sa aiba elemente reflectorizante, astfel ca pe timp de noapte sau cand este ceata pentru a fi vazuta. Este o propunere de forma si nu de fond", a conchis Dumitru Coarna. Alte propuneri vizeaza obligarea soferilor care parcheaza pe trotuar sa lase cel putin doi metri liberi pentru pietoni (lucru imposibil in orasele aglomerate) si sa... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro