Sociologul Mircea Kivu dezvaluie ca a colaborat cu Securitatea: Cred ca as fi vrut sa uit acest episod, de care imi e rusine

Sociologul Mircea Kivu dezvaluie ca a colaborat cu Securitatea: Cred ca as fi vrut sa uit acest episod, de care imi e rusine

Mircea Kivu a relatat pe Facebook ca a fost contactat de Securitate la putin timp dupa ce devenise sociolog la Laboratorul de Sociologie Urbana al Institutului de Proiectare Constructii Tipizate (IPCT). "Le-am spus ca stiu ca este preocupat, ca sociolog, de studiul acestui grup etnic, fiind si el rom, ca intreprinde si publica studii valoroase pe aceasta tema, motiv pentru care are intalniri cu membri ai acestei comunitati, dar ca nu cunosc mai multe detalii. I-am spus si ei, intre patru ochi, ca Securitatea se intereseaza de ea si de sotul ei, si mi-a spus ca banuia (de fapt, era greu de crezut ca ar fi posibil ca Securitatea sa nu aiba cunostinta despre frecventarea Institutului American)", a mai scris el. Lucru explicabil daca tinem cont de faptul ca legea permite unui fost colaborator sa scape de aceasta eticheta daca nu se poate dovedi ca rapoartele sale ar fi dus la incalcarea unor drepturi ale omului", mai arata mesajul publicat pe Facebook de Sabin Orcan.

acum 45 luni (18 May 2017)

Mircea Kivu a relatat pe Facebook ca a fost contactat de Securitate la putin timp dupa ce devenise sociolog la Laboratorul de Sociologie Urbana al Institutului de Proiectare Constructii Tipizate (IPCT).

"Se intampla la mijlocul anilor '80, la putin timp dupa ce devenisem sociolog la Laboratorul de Sociologie Urbana al Institutului de Proiectare Constructii Tipizate (IPCT) - actualul CURS. Am fost contactat de securistul institutului, care m-a chemat la o cu doua persoane pe care nu le cunosteam, dar care s-au recomandat drept ofiteri de Securitate", a scris Mircea Kivu.

Sociologul a adaugat ca a semnat un angajament scris ca este de acord sa informeze Securitatea despre actiuni ale unor persoane care ar putea constitui un pericol si ca si-a ales numele de cod "Mihai". "Mi-au tinut un discurs despre pericolele interne si externe care ne ameninta tara, despre datoria cetateneasca pe care o avea fiecare dintre noi de a aduce la cunostinta acele actiuni ale unor persoane care ar putea constitui un pericol. M-au intrebat daca as fi de acord ca, in masura in care as afla despre asemenea actiuni, sa le aduc la cunostinta.

El a mentionat ca nu gapseste un alt "resort" pentru care a semnat angajamentul decat lasitatea si ca si-a propus ca va reusi sa "fenteze" ofiterii de Securitate, spunandu-le informatii pe care le cunosteau deja. Mi-am spus ca voi reusi sa-i , sa nu le spun nimic important, nimic ce ei nu ar fi stiut deja", a scris sociologul.

Mircea Kivu a mai precizat ca primele informatii care au fost cerute au fost legate de un fost coleg de facultate care please din tara cu cativa ani inainte. Adevarul e ca nu stiam mare lucru, le-am spus ce stiam din scrisorile pe care le schimbasem prin posta - scrisori al caror continut banuiam ca oricum il cunosteau.

Mircea Kivu a adaugat ca dupa catva timp a fost contactat din nou, pentru a oferi informatii despre u... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro