Social-democratia sufera in toata Europa: "Populismul poate deveni fatal stangii"

Social-democratia sufera in toata Europa:

De altfel, pragmatismul lui Schroder in relatia cu Gazprom ori abilitatea lui Peer Steinbruck de a castiga peste un milion de euro din conferinte in decurs de trei ani ilustreaza convingator abdicarea, in practica, a social-democratiei de la principiile fondatoare. Tony Blair si Bill Clinton, promotorii celei de-a treia cai, teoretizate in anii '90 de Anthony Giddens, sunt renumiti, la randul lor, pentru talentul de a exploata financiar zestrea de imagine din politica "de stanga". Cand omenirea utilizeaza cu 50% mai mult din capacitatea Terrei decat poate suporta planeta fara sa fie distrusa, cand cea mai educata generatie tanara din istorie e si cea mai lipsita de locuri de munca, cand decalajele sociale cresc revoltator (93% din valoarea adaugata produsa din 2007 incoace in SUA a fost insusita de numai 1% din americani) - in acest context al unor dezechilibre tot mai amenintatoare, subliniate de ganditorul polonez, social-democratia nu are, inca, nici un raspuns credibil.

acum 96 luni (8 Dec 2014)

>

Facand loc extremei drepte

Una din consecintele esecului stangii ca alternativa la guvernele de dreapta ce au impus austeritatea e ascensiunea fortelor nationalist-radicale si anti-europene. Este graitor locul trei obtinut la europarlamentare de partidul celui mai impopular presedinte francez din ultimii 56 de ani, ai celei de-a V-a Republici. De jumatate de an, lidera Frontului National conduce in sondajele privind optiunile intr-un prim tur al alegerilor prezidentiale. (E ca si cum i-ar fi spus cineva, in 1996, Doinei Cornea ca, peste patru ani, va indemna electoratul CDR sa voteze cu Iliescu.)

Intr-un ritm asemanator au prins aripi si alte formatiuni eurofobe din UE, cum e Partidul Independentei, in Marea Britanie - cotat la 20% in sondaje, dupa ce la europarlamentare s-a clasat pe primul loc, cu 27% din voturi. Extremistii austrieci din Partidul Libertatii, la randul lor, au obtinut aproape un sfert din voturi la ultimele legislative, la mica distanta de conservatori si social-democrati si numai "marea coalitie" a celor doua partide traditionale a salvat la limita guvernarea, dupa ce au incasat cel mai slab scor postbelic.

O fotografie de ansamblu - alegerile europarlamentare - arata ca Socialistii Europeni n-au reusit sa capitalizeze nemultumirea electoratului fata de politicile de austeritate bugetara. In schimb, dupa scrutinul din 25 mai, si-au consolidat pozitiile grupurile radicale si anti-europene, care au si depus - fara succes, e adevarat - o motiune de cenzura la adresa Comisiei Europene, in prima sesiune plenara dupa investirea acesteia. O aniversare intr-un context ingrijorator

Desi ferita de amenintarea unei forte eurosceptice semnificative, Germania oglindeste, intr-o masura relevanta, criza social-democratiei europene: tabara cancelarului Merkel a obtinut, la ultimele alegeri parlamentare, cel mai bun rezultat dupa reunificarea tarii, inregistrand un avans de aproape opt procente fata de p... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro