Sobolanul de pe masa

Sobolanul de pe masa

Si adevarul e ca in acest fel, incet-incet, acceptand cu ochii-nchisi tot ce se intampla in jurul tau, ti se pare aproape normal si banal, legitimezi raul, impostura, prostia, lipsa de coloana vertebrala, mizeriile, cosmarul, accepti inimaginabilul centimetru cu centimetru, esti de acord ca lucrurile ar putea merge si mai rau, mergi inainte, ca si cum nimic nu e prea mult, ca si cand nimic nu s-a intamplat de fapt, ca si cand e bine.

acum 52 luni (1 Feb 2018)

>

Stau de peste cinci ani in blocul asta si n-am vazut pana acum sobolani. Smoco lasa cadouri pe coridoare proprietarilor de la vreo patru etaje, dar nimeni nu se sesizeaza, nimeni nu cheama Politia Rahateilor, toata lumea iese stoic si trece pe langa, sperand ca o sa curete femeia de serviciu.

Fiind deci obisnuita cu Smoco si cu marimea lui, in prima faza nu am bagat de seama ca trec pe langa un sobolan. Acum n-o sa fac o analiza sintactica si morfologica a cuvantului "maiculita" (desi pare greu de crezut ca l-a folosit altcineva decat un actor din anii `70, chiar s-a intamplat asta).

In rest, am urcat rapid pana la mine in apartament, cu tot cu niste plase imense, pe care se pare ca le caram cum mine, am trantit usa, am verificat prin incapere (?!) si apoi am stat cuminte si am asteptat urletele. Daca sunt lovita de paranoia de fiecare data cand ma duc sa duc gunoiul la ghena de pe scara? Majoritatea pe marginea parcului IOR, unii activi, altii lesinati de otravuri, apoi multi veseli prin Gara de Nord (cativa suicidali - pe sine), pana si unii grasi ca niste iepuri, in curtea unei redactii. Am auzit un urlet de femeie si am iesit pe coridor, am crezut ca are loc un atac. Mitul ala al sobolanului care iti ajunge in casa prin canalizare m-a urmarit o vreme, apoi l-am uitat, iar acum mi-a revenit pentru vreo cateva zile, insa l-am atenuat cu idei vesele, jocuri si cantecele, pana m-am convins din nou ca totul e bine, ca nu e mare chestie daca intalnesti un sobolan in gara, doar nu-l vei intalni si-n parc, nu e mare lucru daca-l intalnesti si-n parc, nu-l vei intalni si-n bloc, ce daca-l intalnesti si-n bloc, doar nu-l vei intalni si-n casa.

Si adevarul e ca in acest fel, incet-incet, acceptand cu ochii-nchisi tot ce se intampla in jurul tau, ti se pare aproape normal si banal, legitimezi raul, impostura, prostia, lipsa de coloana vertebrala, mizeriile, cosmarul, accepti inimaginabilul centimetru cu centimetru, esti de acord... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro