Soarta stranie a bisericii-unicat. Maicile care fugaresc turistii veniti de la sute de kilometri distanta. "Ar fi vrut sa plecam cat mai repede"

Soarta stranie a bisericii-unicat. Maicile care fugaresc turistii veniti de la sute de kilometri distanta.

O poveste stranie ofera biserica de marmura din Alun, un sat aproape parasit in ultimele decenii, in care au ramas peste 50 de case pustii, cativa localnici si doua calugarite. Se plangeau atunci ca se confruntau cu cheltuieli inimaginabile pentru schit, fata de bugetul lor, si ca locuiesc intr-o casuta de lemn fara pod, prin care bate vantul, de doi pe doi metri, dormind de cinci ani pe un pat calugaresc de scanduri de un metru latime de-a picioarele.

acum 43 luni (23 Jul 2017)

O poveste stranie ofera biserica de marmura din Alun, un sat aproape parasit in ultimele decenii, in care au ramas peste 50 de case pustii, cativa localnici si doua calugarite. Asezamantul aflat in ultimii ani in grija maicutelor Isidora si Filoteia a devenit un loc aproape interzis turistilor si chiar si satenilor din tinut. Manastirea sta mai mult inchisa, si ele sunt deseori plecate, iar locul nu a mai fost de multa vreme unul primitor", spune Ioana, o localnica din Tinutul Padurenilor.

"Am reusit sa vizitez biserica in luna aprilie si mi-au oferit atunci, spre vanzare cateva suveniruri, de felul celor care se gasesc peste tot la tarabele comerciantilor de obiecte religioase, din jurul marilor manastiri. Nu s-au aratat incantate de intalnirea cu noi, ci, dimpotriva, ar fi vrut sa plecam cat mai repede", spune Maria, o turista din Cluj-Napoca, venita in Tinutul Padurenilor.

S-au plans de starea ei

Maicutele care o au in grija provin din judetul Hunedoara si au absolvit Facultatea de Teologie Arta Sacra a Universitatii din Bucuresti. S-au calugarit impreuna la Manastirea Polovragi, iar dupa 20 de ani au decis sa ia in primire biserica de marmura din satul aproape abandonat.

"Suntem convinse ca in alte case nu ploua si au covoare persane, nu presuri lepadate de catre cei ce s-au innoit, cum sunt in biserica de marmura unicat in lume, cu podele si tamplarie mancate de xilofagi, cu trepte sparte si alte rele ce s-au adunat cu timpul asupra ei", relatau acestea intr-o scrisoare. Se plangeau atunci ca se confruntau cu cheltuieli inimaginabile pentru schit, fata de bugetul lor, si ca locuiesc intr-o casuta de lemn fara pod, prin care bate vantul, de doi pe doi metri, dormind de cinci ani pe un pat calugaresc de scanduri de un metru latime de-a picioarele.

Biserica preotului martir

Biserica a fost ridicata din blocuri de marmura, in anii '30, de preotul Petru Rosu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro