Soarta monumentelor istorice de pe Valea Streiului: terme antice lasate de izbeliste, biserici medievale degradate

Soarta monumentelor istorice de pe Valea Streiului: terme antice lasate de izbeliste, biserici medievale degradate

Nu este asigurata paza, integritatea si protectia monumentelor istorice, lipsesc masurile pentru prevenirea si stingerea incendiilor, nu se asigura efectuarea lucrarilor de conservare, consolidare si restaurare, reparatii curente si intretinere a acestora, nu exista semnul distinctiv si sigla care marcheaza calitatea de monument istoric a imobilului", a informat Comisia speciala pentru analiza si verificarea situatiei monumentelor istorice din Calan, infiintata de administratia locala si condusa de Ioan Vilcelean.

acum 85 luni (16 Jun 2017)

Monumentele istorice reprezentative pentru istoria Hunedoarei, aflate in vecinatatea orasului Calan, au ajuns intr-o stare deplorabila, dupa ce ani in sir au fost neglijate de autoritatile locale. Un raport al Comisiei pentru analiza si verificarea situatiei monumentelor istorice din Calan arata ce soarta au avut cele mai importante monumente de pe Valea Streiului. Nu este asigurata paza, integritatea si protectia monumentelor istorice, lipsesc masurile pentru prevenirea si stingerea incendiilor, nu se asigura efectuarea lucrarilor de conservare, consolidare si restaurare, reparatii curente si intretinere a acestora, nu exista semnul distinctiv si sigla care marcheaza calitatea de monument istoric a imobilului", a informat Comisia speciala pentru analiza si verificarea situatiei monumentelor istorice din Calan, infiintata de administratia locala si condusa de Ioan Vilcelean.

Potrivit raportului, fostele terme antice de la Aquae (Calan) au fost lasate de izbeliste si se degradeaza continuu. De asemenea, nu exista o cale de acces spre monument, in afara celei care presupune intrarea in complexul privat Baile Calan, contra-cost. Bazinul antic a fost sapat in stanca, sustin istoricii, in vremea dacilor si a romanilor si a fost locul unde stramosii nosti au cautat tamaduirea.

Magura Calanului, locul carierei de piatra de unde dacii au adus material pentru construirea cetatilor, este aproape necunoscut turistilor, nefiind semnalizat si promovat.

Cele mai vechi biserici au nevoie de restaurare

Bisericile medievale de piatra din Strei si Streisangerorgiu au nevoie, la randul lor, de lucrari de restaurare urgente.

Biserica din satul Streisangerorgiu (Calan), veche din anii 1313-1314, se numara printre cele mai vechi din Romania si, potrivit specialistilor, una dintre cele mai pretioase monumente de arhitectura medievala transilvana. Marele istoric Nicolae Iorga a cerceta... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro