Soarta lui Ion Marinescu, partizanul anticomunist ucis de fratii Toma si Petre Arnautoiu

Soarta lui Ion Marinescu, partizanul anticomunist ucis de fratii Toma si Petre Arnautoiu

In ianuarie-februarie 1948, colonelul Gheorghe Arsenescu a reusit sa initieze in nordul judetului Muscel (zona Bran-Rucar-Dragoslavele-Stoenesti-Cetateni-Matau-Campulung) o grupare din care faceau parte fosti deputati, avocati, mari industriasi si proprietari de fabrici, mori si tabacarii, mici intreprinzatori, ofiteri activi si deblocati, monahi si preoti de mir, invatatori si profesori, studenti, muncitori si tarani. Ajuns la baraca, eu am deschis o discutie cu un ton prietenos cu Marinescu Ion atragandu-i atentia de discutia purtata anterior cum ca trebuie sa stam impreuna, ca atitudinea lui este nejustificata intrucat in locul unde el vrea sa stea ascuns este periculos fiind usor descoperit si vazandu-i atitudinea lui suspecta i-am facut semn lui Arnautoiu Petre care l-a pocnit cu toporul in cap pe teroristul Marinescu Ion iar eu m-am repezit si l-am dezarmat pe teroristul Jubleanu Constantin, l-am introdus in bordei dupa care am iesit afara, am luat toporul din mana lui Arnautoiu Petre si i-am mai dat si eu o lovitura in cap lui Marinescu Ion si l-am aruncat de coasta.

acum 39 luni (20 Nov 2017)

Nascut in 1927, Ion Marinescu a fost inca de la inceput, din 1949, pe cand era student la Medicina, implicat in grupul de rezistenta armata anticomunista Haiducii Muscelului.

In rezistenta de la Nucsoara au fost implicati si tatal lui Ion Marinescu, invatatorul Virgil Marinescu si fratele Alexandru Marinescu.

In ianuarie-februarie 1948, colonelul Gheorghe Arsenescu a reusit sa initieze in nordul judetului Muscel (zona Bran-Rucar-Dragoslavele-Stoenesti-Cetateni-Matau-Campulung) o grupare din care faceau parte fosti deputati, avocati, mari industriasi si proprietari de fabrici, mori si tabacarii, mici intreprinzatori, ofiteri activi si deblocati, monahi si preoti de mir, invatatori si profesori, studenti, muncitori si tarani.

Invatatorul Marinescu Virgil a fost arestat pe 2 noiembrie 1949, iar peste doar patru luni, pe 2 martie 1950, unul dintre fii sai, Alexandru Marinescu, a fost si el prins de securisti si bagat in spatele gratiilor. Pe muntele Galasescu, Toma Arnautoiu, Petre Arnautoiu, Ion Marinescu si Constantin Jubleanu s-au intalnit cu o echipa de securisti imbracati in civil.

Dupa cum spune profesorul de istorie Catalin Nedelcu, un aspect contradictoriu legat de partizanii de la Nucsoara "este cel referitor la uciderea luptatorului Gheorghe Mamaliga de catre colegul sau, studentul Ion Marinescu, la 6 iunie 1950, eveniment intamplat pe Valea Valsanului. Pe fondul inrautatirii situatiei cauzata de numeroasele arestarii in randul celor care ii sustineau dar si a sporiri actiunilor securitatii, a aparut neincrederea intre ultimii membrii ai grupului: Toma Arnautoiu, Petre Arnautoiu, Maria Plop, Constantin Jubleanu si Ion Marinescu. Si acest eveniment tragic este controversat ca si uciderea lui Ion Chirca de catre Constantin Mamaliga, in anul 1949. Suspiciunea fata de aceste evenimente tragice vine de la faptul ca informatiile provin numai din documentele intocmite ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro