Soarta cumplita a singurului patriarh al tuturor ortodocsilor care a slujit ca preot intr-o biserica din Romania

Soarta cumplita a singurului patriarh al tuturor ortodocsilor care a slujit ca preot intr-o biserica din Romania

De altfel, lacasul de cult ascunde cateva secrete care inca n-au fost deplin elucidate de istorici, iar cateva dintre aceste taine vi le vom infatisa in articolul de fata, laolalta cu povestea patriarhului de doua ori surghiunit si mort in pribegie. Si acest mandat este insa vremelnic, caci la scurt timp (doar doua saptamani), semneaza o scrisoare de retragere din scaun (se pare ca la presiunile turcilor, dar si ale comunitatii catolice) si pleaca in Rusia si Ucraina, unde si moare, la 5 aprilie 1654, in a treia zi de Paste, in manastirea "Schimbarea la Fata", din Lubensk. Adevarul istoric este consfintit, in 12 octombrie 2000, chiar de catre Preafericitul Bartolomeu I al Constantinopolului, care sfinteste, impreuna cu Preafericitul Patriarh Teoctist si cu Inaltpreasfintitul Casian, arhiepiscopul "Dunarii de Jos", o placa de marmura, asezata pe fatada bisericii, prin care se confirma faptul ca patriarhul Atanasie Patelarie a slujit la Galati intre 1642 si 1653.

acum 87 luni (26 Apr 2017)

Biserica "Sfantul Nicolae" din Galati este depozitara unor file de istorie exceptionale. Si nu doar pentru ca ar fi o zidire veche de secole, ci pentru ca existenta ei are atingere insemnata cu destinul unuia dintre cei mai oropsiti patriarhi ecumenici (adica al tuturor crestinilor ortodocsi): Atanasie al III-lea Patelarie.

De altfel, lacasul de cult ascunde cateva secrete care inca n-au fost deplin elucidate de istorici, iar cateva dintre aceste taine vi le vom infatisa in articolul de fata, laolalta cu povestea patriarhului de doua ori surghiunit si mort in pribegie. Cine a fost patriarhul Atanasie III Patelarie

Legaturile Sfantului Atanasie cu teritoriul romanesc sunt profunde si nu au legatura doar cu imprejurarile istorice in care patriarhul ecumenc Atanasie al III-lea Patelarie a fost izgonit de turci din Constantinopole, resedinta din totdeauna a liderilor ortodoxiei.

Potrivit unei vechi insemnari grecesti (citate de istoricul Al.Papadopol-Calimah), in anul 1626, Sfantul Atanasie Patelarie "s-a aflat in Tara Romaneasca, in postul de dascal. Nu dupa multa vreme, s-a intors in insula Creta (unde-si avea originile), unde a slujit ca preot, iar la 1631 a fost chemat de patriarhul ecumenic Chiril Lucaris la Constantinopole si a fost hirotonit episcop de Tesalonic.

La data de 6 martie 1634, cand Chiril Lucaris a fost exilat in Tenedos (fiind acuzat ca este sustinator al religiei calvine), in locul sau a fost ales Atanasie Patelarie, insa el a pastorit Biserica din Constantinopol vreme de doar 40 de zile.

Ca urmare a datoriilor pe care Patriarhia le avea catre stapanirea otomana (cele mai multe dintre ele, biruri inchipuite), turcii l-au arestat pe Atanasie Patelarie si l-au aruncat in temnita, unde a fost supus la umilinte si chinuri de neimaginat. A cerut si spijinul papalitatii, insa pretul cerut de papa in schimbul ajutorului- convertirea la c... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro