Soarta celui mai crud tortionar. Calaul Eugen Turcanu a sfarsit ucis din cauza propriului sistem criminal

Eugen Turcanu a fost la randul sau incarcerat pentru aceleasi simpatii legionare, dar sistemul i-a dat o sansa: in fapt, i-a oferit posibilitatea de a scapa de calvarul batailor si infometarii in schimbul trecerii de partea calailor. Prin metodele aplicate (zicea el) a reusit sa furnizeze organelor anchetatoare o multime de date importante si deosebit de utile ca: locuri unde sunt depozitate arme si munitii, ascunzisuri ale partizanilor, posesori de aur si alte metale pretioase, legionari care-si continuau activitatea, luptatori contra colectivizarii etc.

acum 48 luni (30 Nov 2016)

Eugen Turcanu a fost la randul sau incarcerat pentru aceleasi simpatii legionare, dar sistemul i-a dat o sansa: in fapt, i-a oferit posibilitatea de a scapa de calvarul batailor si infometarii in schimbul trecerii de partea calailor. A intrat intr-o fratie de cruce inca din gimnaziu si pentru ca isi dorea sa devina avocat se inscrie la Facultatea de Drept de la Iasi.

Era inca in liceu cand a trait povestea de dragoste cu fiica unui avocat, Lazar Saghin, comandant legionar din Campulung Moldovenesc. A studiat Medicina, parca sa repare suferinta produsa de tatal sau, criminalul sadic, s-a casatorit cu un coleg cu care a emigrat in Germania. Vrand sa se dezica de practicile inumane de care Occidentul prinsese veste, regimul comunist a inceput prigoana propriilor activisti, pe care i-a scos singuri vinovati de atrocitatile comise.

Eugen Turcanu, seful Reeducarii de la Pitesti, nu avea cum sa nu plateasca acest pret sangeros. A torturat cu mana lui, prin metode inimaginabile, detinuti care-i fusesera colegi de celula, prieteni, camarazi.

"De Bogdanovici, student la medicina, fiu de preot, care actionase in aceeasi organizatie legionara cu Turcanu, s-a ocupat chiar seful reeducarii. Bogdanovici, ii spunea intre patru ochi lui Turcanu, ca a rezistat tuturor torturilor la ancheta securitatii si ca n-a divulgat nimic, dar n-a rezistat la proba cu cainii si a marturisit pana la urma totul.

Un caine lup se ridica in doua picioare si cu labele din fata se sprijinea pe umerii celui pedepsit, stand cu botul in nasul si in gura amaratului ce urma sa declara tot ce i se cerea. Asa a patit si bietul Bogdanovici care pana la urma l-a denuntat si pe Turcanu.

Turcanu fusese cel care propusese conducerii penitenciarului metoda reeducarii detinutilor politici, din dorinta de a se delimita de trecutul legionar care-i putea atrage moartea.

Dandu-si s... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro