Slovacia: Ministrul de Interne isi anunta demisia in urma asasinarii jurnalistului Jan Kuciak

Slovacia: Ministrul de Interne isi anunta demisia in urma asasinarii jurnalistului Jan Kuciak

"Demisionez din postul de ministru de Interne si din postul de vicepremier", a anuntat Robert Kalinak intr-o conferinta de presa, sperand ca prin acest gest sa ajute Guvernul de coalitie al lui Robert Fico sa treaca peste criza provocata de cazul jurnalistului, relateaza AFP, preluata de News.ro.

acum 63 luni (12 Mar 2018)

"Demisionez din postul de ministru de Interne si din postul de vicepremier", a anuntat Robert Kalinak intr-o conferinta de presa, sperand ca prin acest gest sa ajute Guvernul de coalitie al lui Robert Fico sa treaca peste criza provocata de cazul jurnalistului, relateaza AFP, preluata de News.ro. "Cred ca prin acest gest voi contribui la stabilizarea situatiei in Slovacia", a precizat Kalinak, a carui plecare era ceruta atat de opozitie, de oamenii care au iesit revoltati in strada, dar si de un partid membru al coalitiei la putere - Most-Hid (centru-dreapta) -, care a facut din ea o conditie pentru a ramane la guvernare. De altfel, conducerea Most-Hid urmeaza sa se intalneasca luni dupa-amiaza pentru a decide daca demisia ministrului ii permite sa faca parte in continuare din coalitie. "Daca alt ministru desemnat de partidul (social-democrat al premierului Fico) Smer-SD preia (ministerul de) Interne, acest lucru risca sa nu fie suficient in ochii Most-Hid pentru a garanta o ancheta impartiala cu privire la dublul asasinat" al lui Jan Kuciak si logodnicei sale, a declarat pentru agentia citata analistul Pavol Babos. Jurnalistul Jan Kuciak, ucis luna trecuta prin impuscare, lucra la o ancheta privind cazuri de coruptie si presupuse legaturi intre politicieni slovaci si oameni de afaceri italieni suspectati de legaturi cu mafia calabreza 'Ndrangheta. Vineri, cateva zeci de mii de persoane au manifestat in toata Slovacia, in semn de protest fata de coruptia din tara. La Bratislava s-au adunat 40.000 de persoane, potrivit cotidianului SME - cea mai mare adunare populara din aceasta tara de la Revolutia de Catifea, care a pecetluit caderea comunismului in Cehoslovacia, in 1989.

Demonstratie la Bratislava Foto: EPA/EFE Criza a tensionat relatiile intre Robert Fico si presedintele Republicii Andrej Kiska, dupa ce acesta din urma a indemnat, pe 4 martie, la o remaniere a Guvernului sau la alegeri anticipate. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro