Skripal vs Litvinenko, plus alte cazuri celebre de otravire la comanda politica

Skripal vs Litvinenko, plus alte cazuri celebre de otravire la comanda politica

Barbatul in varsta de 66 de ani se afla pe teritoriul britanic din 2010, cand a fost extradat din Rusia in cadrul unui schimb de prizonieri. Gheorghi Markov FOTO The Nation VX-ul din Malaysia La 13 februarie 2017, fratele vitreg al dictatorului nord-coreean Kim Jong-un, Kim Jong-nam, si-a propus sa ajunga de la Kuala Lumpur, Malaysia, in Macao. A murit la 23 noiembrie acelasi an, la varsta de 43 de ani, otravit cu poloniu-210, o substanta radioactiva extrem de toxica produsa in Rusia.

acum 21 luni (6 Mar 2018)

Un nou nume este pe cale sa apara pe lista cu persoane ucise la comanda politica. Barbatul in varsta de 66 de ani se afla pe teritoriul britanic din 2010, cand a fost extradat din Rusia in cadrul unui schimb de prizonieri. Fost colonel al serviciilor militare ruse, Skripal a fost condamnat in 2006 in tara sa natala la 13 ani de inchisoare cu executare pentru spionaj in beneficiul Marii Britanii. Conform BBC, el a primit 100.000 de dolari pentru a furniza serviciului de spionaj britanic MI6 numele agentilor rusi prezenti pe teritoriul Regatului Unit. La opt ani de la regasirea libertatii in Marea Britanie, agentul risca sa moara. Potrivit unor surse citate de The Guardian, el a fost intoxicat cu fentanil, un opioid puternic. Ca de obicei, Kremlinul neaga ca are vreun rol, in timp ce presa scrie despre un nou caz Litvinenko, fostul agent KGB care a murit in 2006 la Londra dupa ce a baut ceai intr-un hotel impreuna cu doi conationali.

Serghei Skripal FOTO AFP

Cazul Skripal este ultimul dintr-un sir lung otraviri celebre intrate in atentia presei si trecute in revista de AFP. Umbrela ucigasa

In 1978, in plin Razboi Rece, la Londra, disidentul bulgar Gheorghi Markov astepta un autobuz pentru a se intoarce acasa de la sediul BBC. Cuprins de o febra puternica, a murit trei zile mai tarziu. Conform anchetei, scriitorul a fost otravit cu un lichid ascuns intr-o capsula de dimensiunea unui spin. Este vorba de ricina, o otrava de 6.000 de ori mai puternica decat cianura.

Gheorghi Markov FOTO The Nation VX-ul din Malaysia

La 13 februarie 2017, fratele vitreg al dictatorului nord-coreean Kim Jong-un, Kim Jong-nam, si-a propus sa ajunga de la Kuala Lumpur, Malaysia, in Macao. Odata ajuns la aeroport, a fost abordat de doua femei si s-a trezit improscat cu o substanta pe fata. A decedat la scurt timp de la incident, in spital.

Medicii legist... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro