Situatie revoltatoare in comuna vranceana cu cea mai mare natalitate: peste 1.400 de copii nu au acces la educatie din lipsa de spatii scolare
In ultimii ani, in comuna Slobozia Bradului, care are o populatie preponderent de etnie roma, autoritatile par complet depasite de cresterea exploziva a nasterilor. Copiii nostri merg de la 5 ani la gradinita, cand de fapt normal un copil ar trebui dat la gradinita de la trei ani. El spune ca daca se va continua cu aceasta lipsa de interes in alocarea de fonduri pentru noi investitii va acuza statul de discriminare, pentru ca, argumenteaza, oamenii din satul pe care il pastoreste vor sa-si dea copiii la studii.
In ultimii ani, in comuna Slobozia Bradului, care are o populatie preponderent de etnie roma, autoritatile par complet depasite de cresterea exploziva a nasterilor. Asa s-a ajuns in situatia paradoxala ca jumatate din totalul populatiei, care numara aproximativ 9.000 de locuitori, sa fie reprezentata de copii. Directorul scolii coordonatoare din comuna mentioneaza ca o solutie pe termen scurt ar fi improvizarea unor spatii in clase de gradinite, dar este sceptica ca responsabilii din invatamantul vrancean isi vor da acordul.
"Avem 685 de cereri pentru gradinita, care au fost depuse la Primarie, si inca mai vin, din care 145 sunt doar copiii pe care ii avem la gradinita in momentul de fata. Am identificat cateva sali, improvizate, sa le amenajam ca sali de gradinita, pe langa cele sase existente, incat sa incapa inca 20 de grupe a cate 27-30 de elevi pe grupa. Mobilier am refacut din ce aveam in rezerva, am cerut aprobare la ISJ pentru inca 20 de norme didactice, am solicitat aviz la DSP, desi nu o sa ni-l dea, am facut demersuri la ISU pentru autorizatie de securitate la incendiu.
De altfel, si scoala generala din comuna se confrunta cu lipsa de spatii, elevii fiind nevoiti sa invete in trei schimburi, cate 40 in clasa, situatie se pare unica in tara.
Iar doua dintre clasele pregatitore si-au gasit adapost intr-un spatiu oferit de primarie, in care functioneaza centrul de zi.
Parintii spun ca din cauza numarului mare de copii sunt nevoiti sa-i tina acasa, la gradinita mergand doar cei care au implinit cinci ani. Este nevoie de 72 de sali de gradinita
"Sunt copii, fara numar. Copiii nostri merg de la 5 ani la gradinita, cand de fapt normal un copil ar trebui dat la gradinita de la trei ani.
"Pentru scolarizarea celor 1436 de copii ne trebuie 72 de sali de clasa. Sa admitem ideea ca se va invata in daua schimburi, la copiii de 3... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro