Situatie dezastruoasa in domeniul constructiilor. "Aproape 6 milioane de romani traiesc in locuinte venite din evul mediu"

Situatie dezastruoasa in domeniul constructiilor.

> "Procesul de obtinere a autorizatiilor de construire si a avizelor este extrem de complex, ineficient, cronofag si disfunctional - de exemplu, este nevoie de 14 proceduri, 255 de zile si 2,3% din valoarea proprietatii pentru a obtine o autorizatie de constructie in Romania. De obicei, lipsa unor interventii la nivelul unei unitati individuale duce la aparitia unor probleme pentru intreaga cladire - de exemplu, degradarea fizica a cladirii si deprecierea acesteia, in special in cladirile cu o concentratie mare de persoane sarace, sau in cladirile care gazduiesc gospodarii cu niveluri de venit diferite, in care obtinerea consimtamantului si contributiilor de la proprietari in vederea intretinerii reprezinta adesea o sarcina dificila." Se face trimitere directa la Legea Locuintei, criticata de corpul de specialisti pentru deficientele sale si imposibilitatea de a putea scote pe piata locuinte accesibile: "In forma sa curenta, Legea Locuintei nu ofera cadrul de reglementare adecvat pentru sectorul locuirii in ceea ce priveste indreptarea acestor locuinte catre cei care au cea mai mare nevoie de ele.

acum 46 luni (29 Jul 2016)

>

"Procesul de obtinere a autorizatiilor de construire si a avizelor este extrem de complex, ineficient, cronofag si disfunctional - de exemplu, este nevoie de 14 proceduri, 255 de zile si 2,3% din valoarea proprietatii pentru a obtine o autorizatie de constructie in Romania. Prin urmare, un astfel de proces are impact asupra ofertei de locuire la nivel individual, dar si impiedica dezvoltatorii/constructorii sa alipeasca parcele de teren pentru dezvoltarea locuintelor", se indica in cadrul documentului introdus spre dezbatere publica chiar astazi si care poate fi consultat pe site-ul MDRAP. La toate aceste se mai adauga si faptul ca mai putin de 50% din proprietati sunt inregistrate in cadastrul national, ceea ce inseamna ca aceste proprietati nu sunt tranzactionabile.

Aproape sase milioane de romani locuiesc in locuinte venite din evul mediu, facute din chirpici, din lemn, iar o parte semnificativa din ele nu detin conditii minime de trai si igiena, precum grupuri sanitare in interiorul cladirilor.

Din punct de vedere al saraciei, Romania se afla pe locul 2 in Europa, dar din punct de vedere al conditiilor de locuit ne aflam pe ultima pozitie, asta desi avem una din cele mai ridicate rate de proprietate privata din Europa. Acest volum semnificativ de locuinte deteriorate include peste 10.000 de blocuri finalizate anterior anului 1980 care necesita reparatii structurale, ale acoperisurilor si sistemului de incalzire. Multe dintre aceste cladiri sunt parasite din cauza lipsei de intretinere, fiind de asemenea instabile din punct de vedere structural.

Un mare numar de blocuri construite in perioada comunista se confrunta cu probleme grave din cauza absentei administrarii, deteriorarii calitatii cladirilor si a retelelor de utilitati si concentrarea populatiilor cu venituri reduse sau vulnerabile (de exemplu, persoanele in varsta). De obicei, lipsa unor interventii la nivelul unei unitati individuale duce la aparitia unor pr... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro