Situatia neverosimila la un an de la Colectiv. In toata Romania sunt doar sase paturi pentru "marii arsi". "La o tragedie similara trimitem pacientii in strainatate"

Situatia neverosimila la un an de la Colectiv. In toata Romania sunt doar sase paturi pentru

Conform unui protocol stabilit la nivel guvernamental, orice pacient din Romania care sufera arsuri la peste 20% din suprafata corporala este transferat aerian in regim de urgenta la Bucuresti. Nu e o regula, dar sincopa tot apare in ultimul timp", spun medici ai sectiei de specialitate din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta Patru morti in ultimele doua luni Ultimul accident de proportii din Romania, care a avut loc in luna august la societatea Petromidia din Constanta, a relevat impotenta sistemului medical in cazuri de acest tip. Pe 28 septembrie, un bolnav de 52 de ani din Bistrita, cu arsuri de gradul II pe 50% din suprafata corpului, a murit la la 48 de ore de la internare in sectia ATI a Clinicii de Chirurgie Plastica de la Spitalul "Sfantul Spiridon" din Iasi.

acum 40 luni (29 Oct 2016)

Conform unui protocol stabilit la nivel guvernamental, orice pacient din Romania care sufera arsuri la peste 20% din suprafata corporala este transferat aerian in regim de urgenta la Bucuresti.

Sistemul a functionat bine, spun managerii de spitale din tara, pana la mijlocul verii anului 2016. In luna iulie, sectia ATI de la Spitalul de Arsi din Bucuresti, care numara 11 paturi si unde au fost ingrijiti o parte dintre ranitii de la Colectiv, a fost inchisa. De atunci, pacientii cu arsuri grave din provincie au fost deseori refuzati la transfer, pe motiv ca nu sunt locuri in unitatile spitalicesti de specialitate din Bucuresti. "Ne-am lovit de acest refuz, legat de existenta locurilor pentru transfer. Nu e o regula, dar sincopa tot apare in ultimul timp", spun medici ai sectiei de specialitate din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta Patru morti in ultimele doua luni

Ultimul accident de proportii din Romania, care a avut loc in luna august la societatea Petromidia din Constanta, a relevat impotenta sistemului medical in cazuri de acest tip. Pe 28 septembrie, un bolnav de 52 de ani din Bistrita, cu arsuri de gradul II pe 50% din suprafata corpului, a murit la la 48 de ore de la internare in sectia ATI a Clinicii de Chirurgie Plastica de la Spitalul "Sfantul Spiridon" din Iasi. Bolnavul n-a putut fi dus imediat intr-un centru medical universitar si a ramas sase ore la Bistrita, intrucat Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta incerca sa gaseasca solutii pentru alte doua cazuri de "mari arsi" care aparusera in tara. Medicii ieseni din Clinica de Chirurgie Plastica au acceptat transferul, cu toate ca sectia ATI destinata bolnavilor arsi este un spatiu improvizat, cu 5 paturi.

Pe 5 octombrie, s-a ajuns in situatia ca spitalul din Iasi sa primeasca prin transfer o pacienta de 25 de ani de la Spitalul "Sf. Pantelimon" din Bucuresti, cu arsuri de 25% din suprafata corporala, d... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro