Situatia devine tragica in estul Ucrainei. Separatistii au intrat in orasul strategic Debaltevo

Situatia devine tragica in estul Ucrainei. Separatistii au intrat in orasul strategic Debaltevo

Situatia se schimba de la o ora la alta la Debaltevo, nod de comunicatii strategic in estul Ucrainei, unde ostilitatile au continuat si marti, in pofida armistitiului intrat in vigoare la 15 februarie. Cinci soldati ucraineni au fost ucisi si 14 au fost raniti in luptele ce au avut loc in ultimele 24 de ore in estul separatist al Ucrainei, in pofida armistitiului intrat in vigoare la 15 februarie, a anuntat un purtator de cuvant al armatei ucrainene, citat de AFP. Responsabili ai guvernului de la Kiev si rebelii prorusi se acuza reciproc de a fi la originea atacurilor care impiedica retragerea tancurilor, lansatoarelor de racheta si artileriei grele de pe linia frontului in estul Ucrainei.

acum 66 luni (17 Feb 2015)

Situatia se schimba de la o ora la alta la Debaltevo, nod de comunicatii strategic in estul Ucrainei, unde ostilitatile au continuat si marti, in pofida armistitiului intrat in vigoare la 15 februarie. Gara feroviara din aceasta localitate a trecut deja partial sub controlul insurgentilor prorusi, iar lupte se dau in acest moment in centrul orasului, practic, pentru fiecare strada, a declarat seful filialei Ministerului ucrainean de Interne pentru Donetk, Ilia Kiva, citat de site-ul postului de televiziune ucrainean 112.

Un purtator de cuvint ucrainean militar a descris situatia de la Debalteve ca fiind complexa. Aceasta ultima evolutie in teatrul de operatiuni intervine dupa ce nici una din partile combatante nu si-a retras armamentul greu de pe linia frontului, care ar fi fost faza a doua a armistitiului din 15 februarie de la Minsk, dupa incetarea focului. Retragerea tancurilor, a pieselor de artilerie si a lansatoarelor de rachete ar fi trebuit sa inceapa in 17 februarie.

Reprezentantul oficial al ministerului de Interne de la Kiev a subliniat ca situatia din Debaltevo in orice moment se poate schimba in defavoarea fortelor guvernamentale, deoarece militarii ucraineni au primit ordin sa respecte regimul de incetare a focului. Separatistii sustin ca au incercuit armata ucraineana (peste 6.000 de militari), in timp ce Statul Major ucrainean infirma aceste date si sustine ca trupele guvernamentale resping atacurile lansate de insurgenti. Unitatile ucrainene au respins luni oferta separatistilor de a parasi Debaltevo printr-un "coridor' special" "Conform acordurilor de la Minsk, Debaltevo (nod de comunicatii strategic) este al nostru. Noi de aici nu vom pleca", a declarat pentru Reuters Vladislav Seleznev, purtator de cuvant al Statului Major al armatei ucrainene. Cinci soldati ucraineni au fost ucisi si 14 au fost raniti in luptele ce au avut loc in ultimele 24 de ore in estul separatist al Ucrainei, in pofida armistitiului intrat in vigoare la... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro